Érzékenyek a fogaid a hidegre? Talán érdemes megvizsgálni, mi állhat a dolog mögött.


A fogakhoz hozzáérő hideg ételek és italok okozta kellemetlenségek egy frissen megjelent tanulmány szerint ősi okra vezethetőek vissza.

Sokaknak belenyilall a fájdalom a fogába, amikor valami hideget eszik vagy iszik. Erre szokták azt mondani, hogy érzékeny a foga, és ajánlanak mindenféle eszközt, fogkrémet, amivel ezt igyekeznek tompítani. De miért érzékenyek a fogak? Egy friss tanulmány szerint talán azért, mert ezek eredetileg nem is ételaprításra szolgáló fogak voltak.

A Nature magazin legújabb számában megjelent cikket Yara Haridy, a Chicagói Egyetem kutatója jegyzi. Haridy eredetileg a gerinc megjelenésének evolúciós történetét tűzte ki célul, ám a fosszíliák vizsgálata során váratlan felfedezésre jutott. Az általa tanulmányozott odontonok, amelyek a fogak ősi elődeiként ismertek, már eddig is felkeltették a tudósok figyelmét, de Haridy arra is fényt derített, hogy ezek a struktúrák ősi halfélék külsején bukkantak fel. Érdekes, hogy a mai cápák kültakarója is hasonló bőrfogakkal rendelkezik, amelyek az evolúció során megőrizték jellegzetes formájukat.

Első megjelenésük kapcsán eddig sötétben tapogatóztak a tudósok, azonban az új kutatás rávilágított arra, hogy az első odontodok belsejében, mintegy 465 millió évvel ezelőtt szenzorok voltak találhatóak. Ezekkel az érzékelőkkel többek között hőmérsékletet és rezgést tudnak érzékelni a fajok, amelyeknél ezek megtalálhatók voltak - és mivel az is kiderült, hogy ez nemigen változott az elmúlt közel félmilliárd évben, így a hőmérsékleti érzékenység megmaradt a mi fogainkban is.

Tehát lényegében a fogfájás gyökerei az ősi halak világába nyúlnak vissza: a túlélésük egyik kulcsfontosságú tényezője az, ami a mai napig is velünk él.

Related posts