Mosolygós hangulattal és ínycsiklandó mexikói ízekkel várja vendégeit a Tortuga és Pohánka bisztró, amely most nyitotta meg kapuit Újlipótváros szívében.
Újlipótváros vibráló gasztronómiai színtere tele van különböző vendéglátóhelyekkel, ami nem véletlenül adja meg az apropót, hogy a környéket sokan "kis Budának" nevezik. Karen, aki eredetileg a Duna túloldalán képzelte el új vállalkozását, most mégis örömmel tekint vissza arra, hogy végül a pesti oldalon találta meg az otthonát.
A Tortuga és Pohánka pékség mindig is kilógott a hagyományos pékségek sorából: az alapanyagok különlegessége és a kínálat sokszínűsége mellett a tematikus estek is hozzájárultak a hely varázslatos atmoszférájához. A hely népszerűsége folyamatosan növekedett, ami egyre inkább arra ösztönözte Karent, hogy a sütés mellett más kreatív kihívásokba is belevágjon. Az Oaxacából érkezett szenvedélyes tanárnő (aki egyébként az eredeti szakmája szerint pedagógus) neki is látott a tervezésnek, és az álmát végül a Hegedűs Gyula utca egyik forgalmas pontján valósította meg.
Mexikó déli része, ahol Oaxaca is található, gasztronómiai fellegvárként ismert: nincs hiány ízekből és receptekből, amiket Karen nem hagyott maga mögött, amikor közel 10 éve Magyarországra költözött. Eredetileg csak nyaralni érkezett, de megbabonázta Budapest hangulata, így a gasztronómiai karrier előtt eleinte a szakmájában, tanárként elhelyezkedve kezdett új életet hazánkban. A Tortuga és Pohánka bisztrót egyelőre one-(wo)man showként viszi, de a tanárvéna a vendéglátásban is jól jön, elég csak egy pillantást vetni a rendelésfelvételhez összeállított saját űrlapra.
A Tortuga és Pohánka bisztró menüje nem csupán a burritók és tacók világára korlátozódik, hanem felfedezi az autentikus mexikói konyha rejtett kincseit is. Itt olyan ételek várnak ránk, amelyek talán kevésbé ismertek, de könnyen érthetők és ízletesek. Frissen készített házi tortillák, tojásételek, különféle húsok és intenzív, saját készítésű szószok varázsolják különlegessé a fogásokat. De mi is kellene még? Az ételek szemünk láttára készülnek, éppen a gázrezsón sülnek és főnek, míg a pultban ínycsiklandó kenyerek és egyéb pékáruk sorakoznak, amelyek csak arra várnak, hogy felfedezzük őket – ha időben érkezünk!
A chilaquiles (3750 Ft) egy házi készítésű kukoricatortilla-chipsből és tojásból álló mexikói reggeli. A chipset összeforgatják valamilyen szósszal, esetünkben zöld tomatilloszósszal, az eredetileg roppanós chips így puha és szottyos lesz, ha nem eszünk elég gyorsan, de ez egyáltalán nem zavaró. Teljesen más ételt kell elképzelni, mint a megszokott nachostál, ahol az a lényeg, hogy roppanjon. Tejföllel, guacamoléval, reszelt sajttal, salátával és tükörtojással tálalják: mi egy falat marhahúst is kértünk mellé, csak az íze és az extra fehérje kedvéért. A divorced eggs (3750 Ft) két, olvasztott vajon átforgatott kukoricatortillán tálalt tükörtojásból áll. Kétféle szósszal választják el őket egymástól: egy pikáns vörös és egy friss, savanykás zöld salsával. A fogást tejföl, guacamole, sajt, babpüré és rizs egészíti ki. Az egyik legizgalmasabb fogás az aztec cake (4750 Ft), ami nem édesség. Ez egy rétegelt, rakott étel, amihez a kukoricatortillákat mole szószba mártják és tépett csirkével, illetve sajttal rétegezik. Végül tejföllel és a szinte kötelezőnek számító guacamoléval tálalják: igazi comfort food, ami a látszat ellenére nagyon laktató.
Karen megosztotta velünk, hogy a mexikóiak különösen vonzódnak az édes ízekhez – ezt mi is megtapasztalhattuk a desszertjeik és kávékülönlegességeik révén. Az arroz con leche, vagyis a mexikói rizspuding (900 Ft), egy hihetetlenül édes tejberizs, amelyet gyakran gazdagítanak fahéjjal, vaníliával és nádcukorral. Ez a krémes és lágy desszert melegen és hidegen egyaránt élvezhető, tökéletes választás a édességkedvelőknek. A café de olla (1000 Ft) egy igazi hagyományos mexikói kávé, amelyet eredetileg agyagedényekben készítenek. Fahéjjal és nádcukorral édesítik, így egy erőteljes, fűszeres ízélményt nyújt, ahol a fahéj íze dominál. Tej nélkül, forrón szervírozzák – ereje egyenértékű két bögre presszókávéval, míg édessége olyan, mintha száz kockacukrot csempésztek volna bele.
A Tortuga és Pohánka bisztró nem éppen az a hely, amit az Instagram hódítóinak szántak – itt nem találkozunk mexikói giccsparádéval vagy stúdiófényekkel! A falakat díszítő színes festmények, melyek Karen tehetségét tükrözik, egy szeretetteljes atmoszférát teremtenek, ám nem csupán az enteriőr az, ami elbűvöl: az igazi varázslat az ételekben rejlik! Az eklektikus DIY-stílus és az ízek szimfóniája együttesen lenyűgöző élményt nyújt, és garantáltan arra ösztönöz, hogy legközelebb is visszatérjünk egy újabb ízletes kalandra.





