A Millenárison felfedezhetjük a libanoni konyha ízletes fogásait, miközben a nyíregyházi cvekkedli különlegességeit is megkóstolhatjuk.

A megszokott időben és helyszínen tér vissza az ország legfinomabb eseménye, az MBH Bank Gourmet Fesztivál. Május utolsó hétvégéjén a Millenárison rendezik meg az immár - közkívánatra - három helyett újra négy napon át tartó gasztronómiai eseményt. A fesztivál 2025. május 22. és 25. között várja a látogatókat.
Idén a rendezvény középpontjában a "kedvencek" állnak: az ország legkiválóbb szakértői ezúttal az általuk legjobban szeretett alapanyagokat, termelőket és ételeket hozzák el, mindezt kiegészítve személyes élményeikkel és történeteikkel.
"A fesztivál helyszínén több mint hetven étterem, cukrászda és egyéb kulináris vállalkozás kínálatában mindenki felfedezheti a saját ízlésének megfelelő fogásokat. Legyen szó a hagyományos hazai klasszikusokról, a legújabb nemzetközi trendekről vagy különleges újhullámos desszertekről, itt mindenki megtalálja a neki legkedvesebb ízélményeket" - tájékoztattak a szervezők.
A legtöbb kiállító már 2500 forintért is elérhető ínycsiklandó finomságokkal várja a látogatókat. 2025-ben a Gourmet itallapján továbbra is megtalálhatók lesznek a legkiválóbb hazai és nemzetközi pezsgők, borok, koktélok, sörök és pálinkák. Emellett az alkoholmentes italok kínálata is folyamatosan bővül, így mindenki megtalálhatja a kedvére valót.
Nemes Richárd, a fesztivál főszervezője hangsúlyozta: "A Gourmet célja, hogy hiteles képet nyújtson hazánk aktuális gasztronómiai tájáról, amely folyamatosan változik és fejlődik, így a kínálatunk is ennek megfelelően alakul. A rendezvényünk különlegessége a sokszínűség és a kiemelkedő minőség megőrzésében rejlik, ez adja meg az eseményünk egyediségét és megismételhetetlenségét. Idén sem volt nehéz dolgunk, hiszen a közelmúltban számos izgalmas hely nyílt meg, és közülük sokan részt fognak venni a fesztiválon is."
Nemes Richárd véleménye szerint a "kedvencek" témakör népszerűsítésében három különleges nagykövet játszik kulcsszerepet.
A Gourmet nagykövetei olyan inspiráló személyiségek, akik azokat az értékeket képviselik, melyek a fesztivál szívét is mozgatják. Legyen szó a fenntarthatóságról, az egészségtudatos életmódról, a prémium alapanyagok fontosságáról vagy a tiszta élelmiszerek iránti elkötelezettségről, ők mindannyian példát mutatnak arra, hogyan lehet a kulináris élvezetet összekapcsolni a felelősségteljes választásokkal.
Talán nem eltúlzott kijelentés, hogy ezek a jelenségek messze meghaladják a gasztronómia kereteit, hiszen jelentős kulturális és társadalmi kérdéseket is érintenek.
- tette hozzá Nemes.
A fesztiválon kiállít többek között a világhírű Dani García jegyezte BiBo Budapest, a kreatív, laza fine bistro irányzatot képviselő Bilanx, Rácz Jenő hamarosan nyíló új balatoni étterme, az Ypsilon, az étel és bor párosításokban utazó Fiktív, a szentendrei Teyföl, újra ott lesz a Michelin-csillagos Essencia és a modern magyaros fogásairól ismert Szaletly. Az egyre népszerűbb ázsiai konyha képviselői közül először jön a Ramenka, a Quí, a Sáo, a Tokio, valamint az Arquitecto Pitpit budai testvére, a Garai Ádám séffel éppen most debütáló Monokini Kantin is.
Autentikus libanoni konyhát hoz a Leila's, klasszikus tésztaételeket a nyíregyházi Cvekedli Tésztabár. Ott lesz a Petrol Barbeque, a Tuning Burger, csúcsminőségű érlelt húsokkal érkezik az idei Gourmet nagykövete, Tóth Szilárd séf által alapított Szatmár Dry Cured, világhírű japán marhahúsokból készít ételeket az Original Wagyu, egzotikus és különleges gyümölcsöket kóstoltat a Pilpel Hungary, nemzetközi finomságokat a BOCCA gourmet stories, a desszert kínálatot erősíti a debreceni Jardin és a bean to bar koncepciójáról ismert chocoMe, valamint a Gelateria Pomo d'Oro. Lesznek új borászatok, a Zenta Kraft jóvoltából bővül a sörkínálat, de az alkoholmentes irány is fejlődik: ott lesz a Mayer prémium szörp, a Gourmet idei nagykövete, Farkas Fruzsina, the Green Sommelier által készített fermentált italokat is megkóstolhatjuk, és a HERZ Coffee Roasters jóvoltából a finom kávét sem kell majd sokáig keresnünk.
A szinte véget nem érő szabadtéri sétáló kóstolón kívül a tanulni és szórakozni vágyókat ingyenes programokkal és kóstolókkal várja a Gourmet Akadémia, ahol a idén három Michelin-csillagot jegyző séf is fellép. Itt ingyenes előadások és workshopok követik egymást, az eredményt pedig meg is lehet kóstolni. Főz majd Akács István (Pajta, 1 Michelin-csillag), Rózsa Dávid (1910 Gourmet by Hausers, Svájc, 1 Michelin-csillag), Tóth Szilárd (SALT, 1 Michelin-csillag), Pesti István (Platán, 2 Michelin-csillag), és a fesztivál történetében eddig még nem látott, rendhagyó program keretében találkozhatunk Dani Garcíával is.
akiket workshopokkal és meglepetésekkel várnak a szervezők. Május 25-én Harrer-Abosi Beatrix, Gianni és idei nagykövet, Szabi a Pék gyerekeknek tart jobbnál jobb workshopokat. A program Stahl Judit tavaly nagy sikert aratott Flódni improvizációs gasztroszínházával zárul, amelyben Kálloy Molnár Péter, Parti Nóra, Szabó Győző és Schell Judit színművészek csinálják a fesztivált.
A vasárnap egyben családi nap is, a 18 év alattiak ezen a napon ismét ingyen juthatnak be a rendezvényre. A jegyárak a tavalyihoz képest nem változtak, a napijegy elővételben 6500 forint, a három helyett idén négy napos bérlet 12900 forintba kerül. Részletek és jegyvásárlás a gourmetfesztival.hu oldalon.