Új színfolttal gazdagodik a "Magyarország Étele" verseny: bemutatkozik az "Agroturizmus Étele 2025" pályázat.


Új és izgalmas kategóriával gazdagodik a "Magyarország Étele" verseny: bemutatkozik az "Agroturizmus Étele 2025" pályázat! E projektet az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub) és a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete (Kislépték Egyesület) közösen szervezi, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával. A pályázatra kistermelői és helyi termékekből készült ételekkel, valamint a helyi gasztronómia remekeivel lehet nevezni, így a résztvevők lehetőséget kapnak arra, hogy bemutassák a magyar vidéki ízek gazdagságát és sokszínűségét.

A magyar gasztronómia gazdag és sokszínű hagyományokkal bír, amelyeket az évszázadok során kialakult alapanyagok és receptúrák folyamatosan formálnak. E hagyományok jegyében, 2025-ben elindul a "Magyarország Étele" verseny, ahogy azt a NAK bejelentette. Az idei év újdonsága, hogy az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub) és a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete (Kislépték Egyesület) közös szervezésében, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara partnerségével, új kategóriával bővül a megmérettetés. Az "Agroturizmus Étele 2025" című verseny különösen fontos lehetőséget biztosít a kistermelők és helyi termelők számára, hogy finomságaikat szélesebb közönség előtt népszerűsíthessék, így hozzájárulva a helyi ízek és tradíciók megőrzéséhez.

Az Agroturizmus Étele 2025 verseny célja, hogy népszerűsítse a tájjellegű ételeket, amelyek főként kistermelői alapanyagokból készülnek. A rendezvény nemcsak a fogyasztók, hanem a gasztronómiai szakma képviselői számára is izgalmas lehetőségeket kínál. Kiemelt figyelmet szentelnek a vidéki élet, az agroturizmus, valamint a rövid élelmiszer-ellátási láncok fejlődésének, ezzel támogatva a fenntartható helyi gazdaságokat. A szervezők örömmel várják a világ minden tájáról, különösen a határokon túlról és a diaszpórából érkező egyéni jelentkezőket, családtagokat, valamint a REL (rövid élelmiszer-ellátási lánc) csapatokat, hogy együtt ünnepeljük a helyi ízek gazdagságát és sokszínűségét.

A verseny egy különleges lehetőséget biztosít a helyi termelők, az agroturizmusban aktívan részt vevő szolgáltatók és vendéglátós szakemberek számára, hogy bemutathassák a hagyományos magyar ételeket és az autentikus, kézműves alapanyagokat. Ez a rendezvény nem csupán népszerűsíti a helyi ízeket, hanem hozzájárul a közösségi értékek erősítéséhez is.

A rendezvény alatt a résztvevők lehetőséget kapnak arra, hogy a legkiválóbb helyi alapanyagokat felhasználva készítsenek el ínycsiklandó ételeket. Ezek az ételek nem csupán ízletesek, hanem a fenntarthatóság, az egészséges táplálkozás és a közösségi felelősségvállalás szellemében születnek, így minden falat egyben üzenet is a tudatos életmódról.

A pályázat keretein belül elengedhetetlen, hogy az étel fő összetevője legalább 70%-ban saját termesztésű, vagy közvetlenül beszerzett kistermelői és őstermelői alapanyagokból készüljön. Kiemelt fontosságú, hogy a receptben domináljanak a helyi, hazai alapanyagok, amelyek hűen tükrözik a környék jellegzetességeit. Emellett a tradicionális értékek megőrzése mellett nem szabad figyelmen kívül hagyni az innovációt sem, amely friss színt vihet a recepttúrába.

A versenyre való jelentkezéshez három fogást és egy italt kell megadni (választhatóan előétel vagy leves, főétel, desszert, valamint egy a menühöz illő ital). A nevezés és az ételkészítés során különös figyelmet kell fordítani a szezonalitásra és a táji/terroir jellegzetességekre, amelyeket a pályázatban is részletesen be kell mutatni. A nevezési időszak 2025. január 15-ig tart, és a nevezési lap elektronikus úton küldhető be. A nevezési lap a www.magyarorszagetele.hu weboldalon található. Ne felejtsük el, hogy a receptúra kidolgozásának és leadásának végső határideje: 2025. január 30.

Related posts