Egy színházjegy áráért most lehetőséged nyílik, hogy felfedezd a legkiválóbb magyar éttermek ínycsiklandó fogásait egyetlen helyszínen! Igen, jól hallottad, a Gourmet Fesztivál újra megérkezett!


A Millenáris ad otthont a magyar gasztronómia rajongóinak 14. alkalommal megrendezett Gourmet Fesztiváljának, amely igazi csemegét ígér a kulináris élvezetek kedvelőinek. Az idei rendezvény már négynaposra bővült, és az első napon felfedeztük a legizgalmasabb programokat és ínycsiklandó fogásokat, amelyeket semmiképpen sem szabad elmulasztani. Fedezzük fel együtt a gasztronómiai csodákat!

Csütörtök kora délután még viszonylag kevesen vannak a Millenárison, de a rutinos Gourmet-ra járók kedvenc napján ez nem is nagy baj. Esernyők, gumicsizma bekészítve, indulhat a felfedezés. Idén 100 kiállító érkezett 200 fogással, ezt a mennyiséget természetesen nem lehet végigkóstolni, de érdemes a Gourmet-ra úgy érkezni, hogy előtte szemezgetünk a kiállítókból és az ajánlataikból.

Bár a fesztiválon általában kóstoló adagokat és kistányéros porciókat kínálnak, a kiállítók negyedének ínycsiklandó kreálmányai olyan sokszínűek, hogy azokat sem gyomrunk, sem pénztárcánk nem bírja el. Éppen ezért érdemes előre alaposan átböngészni, hogy melyik kedvenc helyünk különleges ajánlatára, vagy az ország másik végéből érkező, eddig ismeretlen bisztró hagyományos ételére vágyunk-e.

Mi a SALT Bakery és a Szatmár Dry Cured ikerstandjánál kezdtük a rohamot. A pékségben Tóth Szilárd anchovys csavartja és zsíros kenyere miatt érdemes sorban állni, mellette pedig Szatmár Dy Cured coppát, édesköményes szalámit és hajszálvékonyra vágott mangalica szalonnája közül kellene kedvencet választani.

A Szatmár Dry Cured Szilárd és sógora, Vári Zoltán közös álma: Zoltán édesapja hentes volt, ő maga pedig közgazdásznak tanult, a számok helyett azonban ő is az érlelt és szárított húsok felé fordult egy hosszúra nyúlt háziszalámi-projektje után. Nyírmeggyesen egy vályogvert húsérlelőben érlelik a termékeiket, amiket a Szilárd a SALT-ban is felhasznál, de mi is hazavihetünk.

Érdemes megállni náluk - a QUÍ és a Sáo dupla pultja egy igazi délkelet-ázsiai ínycsiklandó élményeket kínáló gourmet-piac. Itt a friss osztrigák, grillezett kagylók, ízletes rákok és szaftos hátszínek mellett thai kolbászt is kóstolhatunk. De nem áll meg itt a választék: tészták, mangósaláták és a desszertként kínált házi moci is felfedezésre vár. A két pult kínálata messze túlszárnyalja a hagyományos bisztrók 3-4 elemből álló alapválasztékát, igazi kulináris kalandot ígér. A hatalmas, jéggel teli bádoglavórokban sorakozó tengeri herkentyűk és a faszén füstje valóban egy autentikus ázsiai piac hangulatát idézi meg.

A Kollázs és a Múzsa standjánál állva egy igazi ínycsiklandó élmény vár ránk: a Múzsa már jól bevált koktélcsodáival varázsol el minket, míg a Kollázs homárlevese az egyik legemlékezetesebb ízélményünkké vált a fesztivál során. De ha kíváncsiak vagyunk arra, milyen az igazi, szellős hollandival tálalt, harmatos spárga, mindenképpen érdemes felkeresni őket!

A 101 új ínycsiklandó ajánlatokkal bővült, a megszokott kedvencek – mint a szecsuáni spenót és a tépett kacsás bao – mellé egy izgalmas újdonság is érkezett: egy vékony tésztába burkolt óriásrákos sertésbatyu újhagymával. Ehhez a különleges ételhez a legfrissebb koktélok dobozos változatai társulnak, amelyek a 101 már jól ismert ízvilágát idézik. És ha már italoknál járunk...

A Kreinbachernél kötelező egy kis megállót beiktatni egy deci pezsgő erejéig - a szuperszáraz Magnum továbbra is a favoritunk! Egyértelműen érződik, hogy a Gen Z alkoholmentes mozgalma és Schwab Richárd tanításai meghozták a gyümölcsüket: egyre több helyen találkozhatunk saját erjesztésű vagy fermentált alkoholmentes italokkal. Ha különösen érdekel minket ez a téma, érdemes ellátogatni a Green Gourmet-hoz, ahol Farkas Fruzsina kínálatában többféle kombuchát és vízikefírt is kipróbálhatunk.

A BIBO étteremben a magyar gasztronómia klasszikusait újraértelmezik, így érdemes kipróbálni a Dani García által megálmodott signature-bullszószával gazdagított ököruszálybaóját is. Emellett a Baalbek étteremben egy igazán kiadós vegyes grilltál várja a vendégeket – bár nem a legolcsóbb választás, de garantáltan elégedetten távozunk majd tőle.

Az Arquitecto Pitpit csapata nemrégiben megnyitotta új éttermét a Monokini Kantinban, Garai Ádám séf közreműködésével. Ez a japán-spanyol fúziós bisztró napközben ínycsiklandó rameneket, míg esténként különféle spanyol tapasokat kínál. A Gourmet-ra érkező trailer alapján a menüben játékos és hagyományos ételek egyaránt szerepelnek majd. Érdemes egy kis időt szánni a fesztiválon debütáló Bilanx mangalicapofájára is, amely különleges ízekkel várja a gasztronómák kedvelőit.

A Gourmet rendezvény egyik legfőbb vonzereje, hogy a budapesti gasztronómák könnyedén, hosszú utazások nélkül is felfedezhetik a vidéki éttermek ínycsiklandó ajánlatait. Különösen emlékezetes élmény volt számunkra a debreceni Jardin Cukrászda francia desszertjeinek varázsa, melyek valódi édes csodákként ragyogtak. A nyíregyházi Cvekedli népszerű fogása pedig minden korábbi menzás emléket feledtetett, és új dimenziót nyitott meg a tésztaélmények világában.

A Gourmet Fesztivál már régen elvesztette azt a kedves, családias jellegét, amit a kezdetekkor, de akár még pár éve is jelentett. A belépő és a kóstoló-, kistányéros méretű ételek fogásonkénti 4000 forint körüli és még onnan felfelé figyelgető ára sem elérhető automatikusan mindenkinek, szóval egyre inkább rétegrendezvény. Ugyanakkor akit érdekel a hazai gasztronómia, annak egy helyen gyűjti össze az ország legjobb éttermeit a nagy öregektől a lelkes kezdőkig, és mind a kiállítóktól, mind a fellépőktől nagyon sok érdekes információt tudhatunk meg egy-egy helyről, konyháról, az alapanyagokról vagy éppen a főzési módszerről.

Bár a spórolás nem lesz a fő célunk, a fesztivál weboldalán felfedezhetünk néhány pénztárcabarát lehetőséget is: ínycsiklandó, 3000 Ft alatti falatok várnak ránk. Ráadásul különféle kuponok is a segítségünkre sietnek, így többféle ízt kipróbálhatunk anélkül, hogy a félhavi bérünket kellene otthagynunk.

Related posts