A Canestrelli egy különleges olasz sütemény, amely a hagyományos édességek között foglal helyet. Ezek a finom, lyukas közepű kekszek általában édes ízűek, és gyakran hintázva vannak porcukorral. Az alaprecept lisztből, tojásból, vajból és cukorból áll, de

A canestrelli egy igazi olasz édes különlegesség, amely különösen Piemonte és Liguria régiójában népszerű. E történelmi édesség gyökerei egészen a középkorig nyúlnak vissza, amikor is "nebule" néven vált ismertté, és főként esküvők, keresztelők, vallási ünnepek és farsangi mulatságok alkalmával került az ünnepi asztalokra. A vajas tésztából készült canestrelli formája és íze csak később, mint a húsvét elengedhetetlen desszertje, vált közismertté. A név valószínűleg a "canestro" szóból ered, amely egy szalma- vagy fonott kosarat jelent, amiben a frissen sült süteményeket hűtötték, majd abban tárolták, illetve szolgálták fel a vendégeknek. E hagyományos receptet az olasz cukrászművészet egyik legismertebb alakja, Giovanni Pina, az Olasz Cukrászmesterek Akadémiájának igazgatója örökítette meg könyvében. A canestrelli nem csupán egy édesség, hanem egy darabka olasz kultúra, amely gazdag történelemmel és ízekkel bír.