Valóban, a glutamát talán nem annyira káros, mint ahogy azt sokan vélik. Az utóbbi évek kutatásai arra utalnak, hogy a glutamát, amely természetes módon előfordul számos élelmiszerben, mint például a paradicsomban és a sajton, nem feltétlenül jár negatív


Tanulmányok alapján a glutamát mérsékelt fogyasztása nem okoz kárt az emberi szervezetben.

Fontos hangsúlyozni, hogy a glutamát nem csupán egy mesterségesen előállított adalékanyag, hanem természetes formában is megtalálható számos élelmiszerben. Gazdag forrásai közé tartoznak a húsok és a tejtermékek, például a parmezán vagy a roquefort sajt. Érdekes, hogy az emberi szervezet is képes glutamátot előállítani, ezt a belsőleg termelt glutamátot endogén glutamátnak nevezzük. Az étkezés során bejuttatott glutamát viszont külső forrásból származik, amelyet gyakran ízfokozóként alkalmazunk az ételek ízének felerősítésére.

Az 1960-as évek elején megjelent egy cikk, amely felkeltette a figyelmet a glutamát körüli aggodalmakra. Ekkor kezdődött a nyilvános bizalmatlanság e vegyület iránt, mivel a jelentés arra figyelmeztetett, hogy a glutamát fogyasztása zsibbadást, szívdobogást és gyengeséget idézhet elő.

Az azóta végzett kutatások szerint a glutamát egészséges mennyiségben nem jelent veszélyt az emberi szervezetre. Természetesen vannak emberek, akik érzékenyek rá, de ez egyéni intoleranciára vezethető vissza, és nem általános érvényű probléma.

Bűntudat nélkül használhatjuk az Aromatot vagy más glutamátot tartalmazó ízesítőket. Azonban - mint minden másban - itt is fontos a mértékletesség. Élvezhetjük a gazdag ízeket, de ügyeljünk arra, hogy ne vigyük túlzásba.

Related posts