Ehet-e tésztát a cukorbeteg?

Tészta cukorbetegség, Ez is érdekelhet

Durum tésztát ehet cukorbeteg?

A sok új információ hallatán nem is csoda, ha összezavarodunk egy kicsit. A következő tévhitektől azonban jobb minél hamarabb megszabadulni!

éhgyomri cukor értékek hiperglikémiás ketoacidózis

TÉVHIT: Gyógyszerekkel bármit meg t ehetünk Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az előírt gyógyszerek beszedésén túl semmi egyebet nem kell tennünk az egészségünk érdekében. Pedig egészséges táplálkozás és aktív, mozgásban gazdag életmód nélkül nehezen lehet kordában tartani a vércukorértékeinket.

5 fatális tévhit a cukorbeteg étrendről

A gyógyszereken túl étrendünkben, életvitelünkben meg kell találnunk az egyensúlyt, amihez tészta cukorbetegség folyamatos ellenőrzése is szükséges. Az értékek értelmezésében, tendenciák átlátásában sokat segít, ha naplót vezetünk az eredményekről, melyet akár már az interneten is megtehetünk, például az ingyenesen elérhető EgészségNapló segítségével 2.

 • Pinterest Vági Zsolt dietetikus, táplálkozástudományi szakértőt kérdeztük A tésztaételek egyszerűen elkészíthető, ízletes finomságok, amiről szerencsére a cukorbetegeknek sem kell teljes mértékben lemondaniuk!
 • A cukorbetegség kezelése az eperrel
 • Tészták - Cukorbeteg - diabolt - Táplálkozz okosan!
 • A Tészta helye a cukorbetegek diétájában
 • Ez a 10 legjobb szénhidrát a cukorbetegeknek | Well&fit
 • Cukorbetegeknek! Mit takar az egyénre szabott étrend?
 • 5 fatális tévhit a cukorbeteg étrendről

TÉVHIT: A cukorbetegeknek speciális, diabetikus ételeket kell fogyasztaniuk A cukorbetegek számára ajánlott egészséges étrend nem a diabetikus termékeken alapul. Hanem sok szempontból hasonlít a mindenki számára ajánlott, egészséges táplálkozáshoz: mérsékelt zsírokban különösen telített- és transzzsírokbansóban és cukorban, ugyanakkor gazdag teljes kiőrlésű élelmiszerekben, sovány fehérjékben, zöldségekben és gyümölcsökben.

 • A szénhidrát fajtája: általánosságban elmondható, hogy a bogyós, a csonthéjas és a citrusféle gyümölcsök alacsony glikémiás index értékkel bírnak.
 • Zöldhályog specialista győr

Némely diabetikus élelmiszertől akár a vércukorszintünk is megemelkedhet, ráadásul lényegesen drágábbak a normál termékeknél. TÉVHIT: Csak a cukor emeli a vércukorszintet, avagy cukormentes termékeket bátran ehetünk Gyakori tévhit, hogy csak a cukor és a cukros ételek, italok emelik a vércukorszintet.

Ezzel szemben a valóság az, hogy emésztőrendszerünk a szénhidrátokat is cukorrá bontja le, így a szénhidrátok fogyasztása is vércukorszint emelő hatással jár.

magas vércukorszint csökkentése inzulin termelést fokozó ételek

A cukormentes torták és sütemények nagyon népszerűek, pedig kalória- zsír- és szénhidrát-tartalmuk nem feltétlenül alacsony. Bevásárlásnál szenteljünk időt a címkék ellenőrzésének és választásunknál ne csak az élelmiszerek cukortartalmát, hanem szénhidrát-tartalmukat is vegyük figyelembe.

kezelése vékony diabetes kókuszcukor hatása

TÉVHIT: A cukorbetegek nem ehetnek kenyeret, krumplit és tésztaféléket A keményítőtartalmú élelmiszerek, mint például a kenyér, tészták, rizs és gabonafélék a szervezet legfőbb energiaforrásai, tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és zsírban is szegények. Annak ellenére, hogy emelik a vércukorszintet, mindenkinek szüksége van szénhidrátokra, még a tészta cukorbetegség is.

Diéta cukorbetegeknek!

A kulcs a mértékben rejlik, hogy tudjuk, adott ételcsoportból mennyit szabad fogyasztanunk, hogy vércukorszintünk az optimális tartományban maradjon és súlyunkat se gyarapítsuk. Válasszunk például teljes kiőrlésű és rostban gazdag termékeket. Fontos tudni azt is, hogy szénhidrátokat nem csak a kenyér, a krumpli, a tészta és a gabonafélék tartalmaznak, hanem bizonyos zöldségfajták is, mint például a bab, a borsó, de a tejtermékekben és a tészta cukorbetegség is található szénhidrát.

 1. Létrehozva:
 2. Rendszeresen mozog-e, sportol-e mit és mikor?
 3. Nyugi, nem kell egy életre száműznöd a szénhidrátot akkor sem, ha cukorbetegséggel diagnosztizáltak.

TÉVHIT: A zsír nem számít Mivel a zsír nem tészta cukorbetegség a vércukorszintet, azt gondolnánk, hogy erre nem is kell figyelnünk, pedig éppúgy probléma, mint a cukor. A zsírban nagyon sok kalória van és ha mértéktelenül fogyasztjuk, súlygyarapodást eredményezhet.

A telített zsírok és transzzsírok a koleszterinszintet is emelik és fokozzák a szívbetegségek kockázatát is.