Tartalomjegyzék

Súlyos cukorbetegség

Így tehetik tönkre a cukorbetegség szövődményei! Mutatjuk, melyek ezek.

A diabéteszes neuropátiáról

A cukorbetegség egyik következménye, hogy az ételeinkből, italainkból a szervezetünkbe kerülő cukor nem kerül a sejtekhez, hanem túlságosan sokáig a véráramban marad. Ez pedig a szerveink folyamatos károsodásával jár együtt.

súlyos cukorbetegség kezelése népi gyógyászat cukorbetegség

A kezeletlen diabétesz meglepően rövid idő alatt tönkreteheti a szívünket, a vesénket, a szemeinket egyaránt. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a cukorbetegség gyakran más problémákkal, például elhízássalmagas vérnyomással vagy magas koleszterinszinttel is együtt járhat, ezek a betegségek pedig csak tovább növelik ezeknek a súlyos szövődményeknek a súlyos cukorbetegség.

A cukorbetegség például akár négyszeresére is növelheti a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának rizikóját: a súlyos cukorbetegség sokkal gyakoribbak a szívroham, a szívelégtelenség és az érszűkület, ráadásul ezek a fiatalabbaknál is jelentkezhetnek. A túlságosan magas vércukorszint károsíthatja az erek belső falát, gyorsíthatja a zsírokból és koleszterinből álló plakkok kialakulását, ezzel pedig lelassíthatja, akadályozhatja, sőt akár teljesen el is zárhatja a vér útját.

A kezeletlen cukorbetegség az egész szervezetünket károsítja Forrás: EgészségKalauz Szintén nagyon súlyos problémát okozhat a vesében a súlyos cukorbetegség, mert károsíthatja azokat a mikroszkopikus méretű "szűrőket", melyek nem engedik, hogy például a fehérjék távozzanak a szervezetünkből.

Idővel aztán ezek a szűrők teljesen tönkre is mehetnek, vagyis a vesék már nem lesznek képesek ellátni a feladatukat.

Zsibbadnak, viszketnek az ujjai: a cukorbetegség tünete A cukorbetegség egyik leggyakoribb következménye az úgynevezett neuropátiavagyis súlyos cukorbetegség idegek sérülése.

A 2-es típusú cukorbetegség szövődményei

A magas vércukorszint károsíthatja az idegek ingerületátvivő képességeit, a vérerekre gyakorolt hatása miatt pedig előfordulhat az is, hogy az oxigénben és tápanyagokban gazdag vér egyszerűen nem jut el az idegek sejtjeihez, melyek így károsodhatnak, sőt teljesen el is pusztulhatnak.

A perifériás idegrendszer károsodása számos formában jelentkezhet, attól függően, hogy épp mely területen lévő idegek sérültek. Jellegzetes kísérő tünete például a cukorbetegségnek a végtagok, ujjak, lábujjak égő, viszkető fájdalma, kisebb-nagyobb területek érzéketlensége, zsibbadása.

súlyos cukorbetegség bean a cukorbetegség kezelésében

Az idegrendszer és a keringés károsodásai pedig a sebek, sérülések nehezebb gyógyulásához, az elfertőződés fokozott rizikójához vezetnek, így a cukorbetegek esetében sajnos az amputáció kockázata is megnő. Az idegrendszer sérülései emellett bélrendszeri panaszokhoz, látási zavarokhoz, gyakori szédüléshez is vezethetnek.

A férfiak esetében a cukorbetegség a merevedési zavarok rizikóját is jelentősen növeli.

súlyos cukorbetegség drogok a cukorbetegség kezelésére

Ínybetegségek és fogbajok - a cukorbetegség szövődményei Azt már a kisiskolások is jól tudják, hogy a túl sok cukros étel tönkreteheti a fogainkat. Azonban a magas vércukorszint súlyos cukorbetegség is hat a száj egészségére, például azért, mert befolyásolhatja a szervezetünk védekezőképességét, így az nehezebben küzd meg az esetleges fertőzésekkel.

Emiatt a szájban található baktériumok könnyebben elszaporodhatnak, megnő a fogszuvasodása fogkőképződés, az ínygyulladás, az ínyvérzés rizikója. Egy idő után pedig az íny, illetve az alatta lévő szövetek olyannyira károsodhatnak, hogy az akár a súlyos cukorbetegség kihullásához is vezethet. A cukorbetegeknél ráadásul sokkal nagyobb a kellemetlen, fájdalmas szájpenész, szájgombásodás kialakulásának súlyos cukorbetegség.

A cukorbetegség meglepő tünetekkel is járhat.

A cukorbetegség súlyos szövődményei

Olvasson tovább! Vakságot is okozhat a cukorbetegség!

súlyos cukorbetegség cukorbetegség 2-es típusú kezelés

A cukorbetegség rendkívül súlyos, visszafordíthatatlan károsodásokat okozhat a szemünkben is. Például károsíthatja a retinátnöveli a zöld és a szürkehályog súlyos cukorbetegség rizikóját is, sőt a látásért felelős idegeket is tönkreteheti.

  1. Létrehozva:
  2. Bővebben: A cukorbetegség biokémiai-élettani háttere A tápcsatorna a táplálékkal felvett összetett szénhidrátokat glükózra monoszacharid — köznapi nevén szőlőcukorra — bontja.

Ennek következménye nemcsak a fokozatosan romló látás lehet, hanem például az is, hogy a beteg szeme egyre nehezebben igazodik a környezet változásaihoz pl. A cukorbetegeknél sajnos jelentősen nagyobb a látás teljes elveszítésének rizikója a nem diabéteszesekhez képest.

súlyos cukorbetegség friss hírek a kezelés cukorbetegség

Forrás: EgészségKalauz.