A rejtett cukorbetegség

Rejtett cukorbetegség, Íme 10 tény, amiből kiderül, hogy rejtett cukorbeteg vagy-e, avagy sem

November Tünetek ok nélkül?

You are here

Magyarországon félmillió nőt érint az egyébként nagyon is jól kordában tartható rendellenesség. Kun J. Minden lehetséges diétát kipróbáltam, a hasam mégis olyan volt, mint egy lufi. Egyszer az egyik kolléganőm odajött és megsimogatta, hogy milyen helyes kismama vagyok. Mondtam, hogy nem vagyok, az csupán a hasam… ő mondta, hogy keressem föl az egyik centrumot.

A vércukor szerepe szervezetünkben

Adott telefonszámot, mindent, mert szerinte szükségem van egy inzulinrezisztencia-vizsgálatra — kezdi történetét Polócz-Csépány Ildikó.

Aztán kiderült, hogy igaza volt.

A cukorbetegség rejtett cukorbetegség tünetei, amiket csak kevesen ismernek fel Cukorbetegség diabétesz diabéteszes láb sebgyogyulas vércukorszint egyensúlyzavar zsibbadás idegkárosodás Gondolna arra, hogy csak mert néha zsibbad a lába vagy elveszti az egyensúlyát, az a cukorbetegség jele lehet? Márpedig ezek is lehetnek a már kialakult diabétesz tünetei. A 2-es típusú cukorbetegség gyakran hosszú időn át rejtve marad, és csak már a súlyos szövődmények megjelenése után derül fény az állapotra. Pedig vannak tünetek, melyek jelezhetik a zavart, így érdemes ezekre nagy hangsúlyt fektetni.

Azonnal életmódváltást javasoltak, onnantól naponta ötször ettem keveset, és a heti három torna is beépült az életemben. Félmillió nő rejtett cukorbeteg Ugyan pontos adatok nincsenek, de a tünetek alapján azt feltételezik a hozzáértő orvosok, hogy Magyarországon több százezer nő járhat Ildikóhoz hasonló cipőben.

rejtett cukorbetegség

A gond az, hogy az esetek nagy részében leginkább akkor jön csak a diagnózis, amikor elérkezik a gyermekvállalás ideje. Amikor a sokszori kísérlet után sem sikerül a várva várt teherbe esés, vagy akár ötszöri, hatszori vetélés figyelmeztet arra, hogy baj van.

Aztán rejtett cukorbetegség jó esetben — elmegy a nőgyógyászhoz, aki viszont mondjuk még nem pontosan ismeri az inzulinrezisztencia és a tünetek összefüggéseit, ezért »csak« tüneti kezelésben részesül. Az enyhe stádiumú inzulinrezisztens tinédzsernek például »csak« fogamzásgátlót ír fel, ami a tüneteken ugyan segít, de az okokkal semmit sem tesz.

Nem mindegy, milyen diabétesz!

Vagy a bőrgyógyász gyógyszert és krémeket ír fel, mindhiába. Tekse István nőgyógyász, endokrinológus, aki szerint épp ezért legtöbbször éves korban jön a diagnózis, jóllehet, sokkal korábban el lehetett volna már kezdeni a kezelést, megkímélve a szervezetet az elvesztegetett idő alatt elszenvedett károktól.

A cukor nem jut célba A szervezetünk működéséhez szükséges energiát a cukor biztosítja. Ezt a táplálékból előállítva a vér szállítja minden szervünkhöz, a cukor sejtekbe juttatásáról pedig az inzulin nevű hormon gondoskodik. Az egészséges szervezet optimalizálja az erőforrásait, vagyis ha nincs cukor, amit be kell rejtett cukorbetegség a szervekbe, akkor nem termel inzulint, pihen a hasnyálmirigy.

rejtett cukorbetegség

A hasnyálmirigy ezt úgy érti, hogy még több, még rejtett cukorbetegség inzulin kell, hátha majd az bejuttatja a szervekbe a cukrot. Ezért dolgozik keményen, és több inzulint termel — hiába. Magas marad a vércukor- és ezzel együtt rejtett cukorbetegség inzulinszint is.

A magas vércukorszintnél roncsolódnak a szövetek, a magas inzulinszint pedig néhány szerv kóros működését idézheti elő.

Ha ez az állapot hosszú időn keresztül fennmarad, akkor cukorbetegséghez vezet, ugyanis előbb-utóbb a hasnyálmirigy kifárad és megszűnik inzulint termelni.

Korai kivizsgálás

De számolnunk kell egy másik következménnyel is. Bár az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy vannak inzulinnak ellenálló szervek, vannak olyanok is, amelyek megszenvedik a fokozott inzulintermelődést, mint például a petefészek.

rejtett cukorbetegség

Nem szabad legyinteni Gyógyulás 1. A megfelelően beállított diéta az első lépés.

A rejtett cukorbetegség tünetei

Itt nem kell feltétlenül fogyókúrára gondolni, a lényeg a szénhidrátok megfelelő mennyisége és napi eloszlása. Például nagyon eredményes lehet, ha napi alkalommal eszik valaki, mindig kis mennyiségben. A rendszeres testmozgás akkor hatásos, ha az érintett alkatához illő, számára kedvelt mozgásforma, és szintén a saját alkatához igazított pulzusszámmal és ismétlésszámmal végzi, rendszeresen, hetente háromszor-négyszer. Ha mindez nem rejtett cukorbetegség, vagy a betegséget már súlyosabb stádiumban diagnosztizálták, akkor gyógyszeres terápiát alkalmaznak.

rejtett cukorbetegség

Kifejezett bőrproblémák esetén a beteg bőrgyógyász bevonásával úgynevezett antiandrogén kezelést vagy speciális hatású fogamzásgátlót kaphat. Ha minden rejtett cukorbetegség sikertelen, és a teherbeesés nagyon is időszerű, a petefészket érintő műtéti beavatkozás adhat megoldást. Az inzulinrezisztens nők éppen az anyagcsere egyensúlyának felborulása miatt elhízhatnak, leginkább a hasukra, ez az esetek 44 százalékában tapasztalható.

Az inzulinrezisztencia

A petefészek működésének zavara a menstruáció kimaradásával, rendszertelenségével jár minden második betegnél. A kezeletlen inzulinrezisztencia meddőséget okoz, vagy nehezíti a teherbeesést az esetek döntő hányadában, de ugyanennyire jellemző a fokozott szőrnövekedés, bőrproblémák hada.

  • Modern 2. típusú cukorbetegség kezelésére diagramok
  • Diabetes journal pdf
  • Viber A cukorbetegség hazánkban népbetegségnek számít.
  • A cukorbetegség meglepő tünetei, amiket csak kevesen ismernek fel - EgészségKalauz
  • Létrehozva:
  • Íme 10 tény, amiből kiderül, hogy rejtett cukorbeteg vagy-e, avagy sem
  • 7 tünet, ami kezdődő cukorbetegséget jelez: a fáradtságtól az ínyvérzésig - Egészség | Femina
  • Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség között? Mik a cukorbetegség tünetei?

A helyes és pontos diagnózist nőgyógyász és endokrinológus szakorvos szoros együttműködésével lehet felállítani: a kivizsgálás a részletes anamnézis felvételéből, nőgyógyászati és ultrahang-vizsgálatból és vérvételből áll. A betegség genetikailag öröklődiklánytestvérek esetében 50 százalék az esély, hogy mindkettőnél kialakul a rendellenesség. Attól még viszont, hogy valaki hordozza magában ennek lehetőségét, még nem biztos, hogy ki is alakul az inzulinrezisztencia, ezt a környezeti ártalmak és rejtett cukorbetegség helytelen életmód elősegíthetik.

Mi okozza diabéteszesetén az idegkárosodást és a diabéteszes lábat?

Gyakran halljuk, hogy az inzulinrezisztencia kezelése a diéta és a mozgás, de hát melyik betegség állapotán ne javítanának ezek a javaslatok? Sajnos elkoptatták az egészséges életmód jelentőségét. Tetszett a cikk?