Reaktív hipoglikémia - Tudástár

Reaktív hipoglikémia. Navigációs menü

Miért alakulhat ki a reaktív hipoglikémia PCOS-ben? Az inzulinrezisztencia miatt. Mivel a sejtek ellenállóvá válnak az inzulin hatásával szemben, a szervezet a normálisnál több inzulint fog termelni.

Ezt nevezzük hiperinzulinémiának. A magas inzulinszint viszont túlságosan is leviheti az étkezés utáni vércukorszintet, ami hipoglikémiás tünetekhez vezethet.

A reaktív hipoglikémia a nem cukorbetegeknél előforduló hipoglikémia egyik formája.

Azért hívjuk reaktív hipoglikémia reaktív hipoglikémiának, mert az alacsony vércukorszint az étkezés után alakul ki, az ételben lévő szénhidrátok és fehérjék hatására termelődő inzulin miatt. Egészséges szénhidrát anyagcserével rendelkező embereknél a szénhidrátot tartalmazó ételek elfogyasztása után csak annyi inzulin termelődik, amennyire szükség van, ezért a vércukorszint nem csökken le túlságosan. Ha étkezés reaktív hipoglikémia még több óráig nincs táplálékfelvétel, az sem jelent problémát, mert ilyenkor egy másik hormon szintje emelkedik meg, amit glukagonnak hívunk.

A glukagon az inzulin antagonistája, mivel az inzulinnal ellentétes hatást fejt ki. Az inzulin csökkenti a vér glükóz szintjét, a glukagon pedig növeli azt. Ha kezd túl alacsony lenni a vércukorszint, a máj glükózt fog kibocsátani a glukagon hatására.

Reaktív hipoglikémia?

Hogyan kezeljük a hipoglikémiát? Az alacsony vércukorszintet úgy a legegyszerűbb kezelni, ha gyorsan eszel valami gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmazó élelmiszer, például szőlőcukrot. Ha valaki cukorbeteg, akkor jó, ha mindig tart magánál szőlőcukrot, reaktív reaktív hipoglikémia számára ez akár életmentő is lehet.

Szerencsére PCOS-ben azért nem ilyen veszélyes a helyzet. Sok PCOS-es nő már az enyhébb vércukorszint csökkenésnél is rosszul érzi magát, ezért inkább eszik valamit, és ezzel máris kezelte a kezelés a cukorbetegség mérgek problémát. Legalábbis egy darabig… Ha nincs jól beállítva az étrended, akkor talán minden két-három órában enned kell valamit, hogy megelőzd a hipoglikémiát.

A konvencionális tanács pontosan ez szokott lenni: egyél többször keveset, és ezzel megelőzheted a vércukorszint kisiklásait.

Egyéni érzékenység alapján ez okozhat tüneteket, de van aki ennél jóval alacsonyabb vércukor értékek esetén sem érez semmit. A tünetek a következőek lehetnek a teljesség igénye nélkül reaktív hipoglikémia, remegés, szédülés, zavartság, gyengeség, idegesség, stb. Szerintem nem kell részleteznem, hogy ezek közül egyik sem támogatja a jó futóteljesítményt. Ezért fontos futás közben a stabil vércukorszint. Ugyanakkor az eléhezést kísérheti hipoglikémia.

Én azonban nem teljesen értek ezzel egyet… Stratégiák a hipoglikémia megelőzésére A tipikus tanács az, hogy egyél kb. Ennek azonban vannak hátrányai. Egyrészt sokak számára nehezen beilleszthető a munka és egyéb elfoglaltságok miatt. Másrészt elég macerás, mivel ha mész valahova, mindig vinned kell magaddal elemózsiát. Harmadrészt ez nehezítheti a fogyást. Ha három óránként eszel valamit, akkor három óránként meg fog emelkedni az inzulinszinted. Minél többször eszel egy nap, annál többször stimulálod a hasnyálmirigyed az inzulintermelésre.

reaktív hipoglikémia legmagasabb vércukorszint

Mivel az inzulin egy zsírraktározó hormon, magas inzulinszinttel szinte lehetetlen a fogyás. Minél fokozottabb az inzulinrezisztenciád, annál nehezebb a fogyás a magas inzulinszint miatt.

HİPOGLİSEMİ Teşhis ve Tedavisi

Ez esetben szükség lehet az étkezési gyakoriság csökkentésére is. De hogyan együnk ritkábban rosszullét nélkül? Nos, meg kell rá tanítani a szervezetedet, hogy ne termeljen annyi inzulint. Attól függően, hogy mennyire vagy inzulinrezisztens, és milyen a jelenlegi étrended, ez több-kevesebb időt vehet igénybe.

Az átmentet természetesen egyénre kell szabni, ezért itt most csak a legfontosabb elveket fogalmazom meg.

  • Hipoglikémia – Wikipédia
  • Diabetes and endocrine associates
  • Reaktív hipoglikémia - Tudástár

Csökkentsd a szénhidrátbeviteledet fokozatosan! Ha ma 50 gramm szénhidrátot eszel ebédre, holnap még ne vidd le ra! Csökkentsd inkább kb. Növeld a fehérje és zsírbeviteledet!

reaktív hipoglikémia a második típusú cukor cukorbetegség kezelése

Mind a fehérje, mind a zsír lassítja a szénhidrátok felszívódását, reaktív hipoglikémia elősegítik a mérsékeltebb vércukorszint emelkedést, és ez által a mérsékeltebb inzulinválaszt.

A fehérjék további előnye, hogy fokozzák a glukagon termelést, ami segít a túlzott vércukorszint csökkenés megelőzésében. Harmadrészt, egy alacsonyabb szénhidráttartalmú fogásnál a szükséges energiát a zsírok és a fehérjék fogják szolgáltatni, és csak kisebb hányadban a szénhidrátok lásd a példákat lejjebb! Válassz lassabb felszívódású szénhidrátokat!

A legnagyobb vércukor és inzulinválaszt a finomított szénhidrátok váltják ki. Például a cukor és a finomított liszt.

Fresh articles

Ezeket érdemes kiiktatni az étrendedből. Válassz inkább magasabb rosttartalmú, alacsony szénhidráttartalmú élelmiszereket. Ilyen például a legtöbb zöldség. Légy következetes! Ahhoz, hogy a szervezeted hozzá tudjon szokni a kevesebb szénhidrátbevitelhez, következetességre van szükség. Ne váltogasd jelentősen a szénhidrátbeviteledet napról napra!

Reaktív hipoglikémia későbbiekben, ha az inzulinérzékenységed már jobb lesz, valószínűleg ezt is jól fogja menedzselni a szervezeted, de a tanulási fázisban nem tanácsos egyszer sok, egyszer kevés szénhidrátot enni ebédre.

Szükség esetén módosítsd a gyógyszered dózisát! Ha szedsz valamilyen orális antidiabetikumot pl. Azt javaslom, ezzel kapcsolatban konzultálj a kezelőorvosoddal! Csökkentsd az étkezési gyakoriságot! Ha a fenti 5 tanácsot megfogadod, reaktív hipoglikémia ez automatikusan is ki fog alakulni. Azt fogod tapasztalni, hogy nem vagy olyan éhes, és ezért nem is lesz rá szükséged, hogy három óránként egyél.

Mutatok néhány példát alacsony szénhidráttartalmú, fehérjében és zsírban gazdag ebédre: Fokhagymás sertéstarja vajban párolt zöldbabbal Tonhal saláta főtt tojással, olívabogyóval és olívaolajos öntettel Grill csirkecomb majonézes salátával Sült libacomb párolt lilakáposztával Ezekben az ételekben kevés a szénhidrát, de fehérjében és reaktív hipoglikémia gazdagok.

Related Content

Ha jelenleg napi gramm szénhidrátot eszel, elképzelhető, hogy egy ilyen fogás után hipoglikémiás tüneteket tapasztalsz, mivel a szervezeted hozzá van szokva, hogy ebédre ennél több szénhidrátot eszel. De ha követed a fokozatosság elvét, könnyedén átszoktathatod a szervezetedet egy alacsonyabb szénhidráttartalmú étrendre, amin már nem lesz szükséged három óránkénti étkezésre, és a reaktív hipoglikémiás tüneteid teljesen megszűnhetnek.

A módszer további következménye lehet az inzulinérzékenység javulása, a fogyás és a Reaktív hipoglikémia egyéb tüneteinek enyhülése.

reaktív hipoglikémia folk kezelés a 2. típusú diabétesz