Folyó ügyeink, női bajok és a diabétesz

Medencék diabétesz

Ezen a napon a dorogi Léna Kedvenceiben a teljesen cukormentes süteményeket féláron vásárolhatják meg!

medencék diabétesz

A cukorbetegség egy alattomos betegség, amely számos esetben egészen sokáig nem mutat semmilyen tünetet, mégis súlyosan károsítja a szervezetet. Az általános tévhittel ellentétben ez a kór jóval több gondot jelent, minthogy az elszenvedője nem ehet cukrot.

Tünetek Kezelés A diabéteszes neuropátia az idegek károsodását jelenti. Ennek oka a magas vércukorszint: a túlzott mennyiségben jelenlévő cukor a finom idegrostokat és azokat az ereket károsítja, melyek az idegeket táplálják. Idővel az idegek elveszíthetik az agyba és az agyból történő normális jeltovábbító képességüket. Mivel az idegrendszer nagyon összetett, sokféle idegkárosodás jöhet létre a szervezetünkben. Legtöbbször az agytól legtávolabb eső testrészekben mutatkozik meg elsőként —például a lábban.

A sokáig elhanyagolt vagy rosszul kezelt diabétesz tönkreteszi az érrendszert és a szövődményei akár vaksághoz is vezethetnek. A WHO adatai alapján az európai régióban a 18 éves és az annál idősebb korosztályból 64 millió ember él cukorbetegséggel.

Mit kell tudni az 1-es típusú cukorbetegségről?

A cukorbetegségnek több típusa létezik, ezek medencék diabétesz a legelterjedtebb, a 2-es típusú cukorbetegség, a világ fejlett országaiban a cukorbetegeknek kb. Ahhoz, hogy a sejtek fel tudják venni a vérből a szükséges glükózt, sok és egyre több inzulint kell a szervezetnek termelnie.

Ennek az az oka, hogy miközben a szövetek cukortartalma kezeletlen vagy rosszul kezelt betegségben megnő, vagyis kiváló táptalajul szolgál a baktériumoknak, gombáknak, az immunrendszeri falósejtek funkciója károsodik, így nem tudják a szervezet védelmét megfelelően ellátni. Ezért a diabéteszesek esetében gyakoriak a gombás fertőzések, annyira, hogy nemegyszer éppen a fokozott gombásodás alapján ismerik fel felnőttkorban a 2-es típusú diabéteszt. A gombák által károsított bőr, az apró berepedések teszik lehetővé a baktériumok bejutását a szervezetbe, így bakteriális felülfertőzések is kialakulhatnak.

Amikor az inzulint termelő hasnyálmirigy már nem képes erre, illetve a termelt inzulin nem hasznosul megfelelőképpen, akkor alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség. A cukorbetegség egyik legnagyobb veszélye, hogy az élelmiszerekkel medencék diabétesz cukor túl sokáig a véráramban marad, aminek következtében roncsolja az medencék diabétesz és ezáltal a létfontosságú szerveket. Szövődményei a szívben és a vesékben is súlyos, visszafordíthatatlan károsodásokat okozhatnak, köztük az egyik legfontosabb érzékszervben, a szemben is.

  • A cukorbetegség 2 típusú kezelés húgyhólyaggyulladás
  • Cukorbetegség kezelésére 1tip újdonságokat

A cukorbetegség a fejlett országokban, így Magyarországon is a lakosság vezető vaksági oka. Ennek az igen magas szám kialakulásának és növekedésének oka, hogy minél hosszabb ideje küzd valaki a betegséggel, annál nagyobb esélye van arra, hogy kialakuljon nála valamilyen szemkárosodás.

A 2-es típusú diabétesz gyógyszeres kezelése - 21. századi lehetőségek avagy \

A kezeletlen vagy nem jól beállított vércukorszinthez leggyakrabban az alábbi kettő szembetegség kapcsolódik: Retinakárosodás, ami akár vaksághoz is vezethet — retinopátia: A kezdeti stádiumban nincsenek tünetei. Ahogyan a többi szervnél, a retinában is a kis ereket károsítja a diabétesz, amik előrehaladott állapotban végül elzáródnak.

Ennek a folyamatnak a következménye, hogy új erek képződnek a retinában, de ezek medencék diabétesz gyengébbek és merevek lesznek.

  • Cukorbetegség és gyógygombák
  • Relationship between diabetes and heart disease

A látás romlást és végül a medencék diabétesz az erekből kiszivárgó vér okozza. Zöldhályog — glaukóma: Amennyiben nem kezelik időben, ez a szembetegség is vaksághoz vezethet.

medencék diabétesz

A zöldhályog a megnövekedett szemnyomásnak köszönhetően alakul ki, aminek következtében az erek, amelyek a retinához és a látóideghez szállítják a vért összenyomódnak. Súlyos esetben a retina és a látóideg károsodása látásvesztést okozhat. A zöldhályog kialakulása mellett a cukorbetegség feltehetően a szürkehályog kialakulásának a kockázatát is növeli.

medencék diabétesz

Tartsuk szemmel egészségünket, medencék diabétesz meg a bajt! Annak érdekében, hogy megóvja látását — többi létfontosságú szervével együtt —, törekedni kell arra, hogy időben fény derüljön a cukorbetegség tényére, ami az orvosa által beállított megfelelő kezeléssel manapság könnyedén kordában tartható.

  1. Jakab Gábor PhD Létrehozva:
  2. 1-es típusú cukorbetegség (inzulinfüggő diabétesz) jellemzői

Mint a legtöbb betegség esetében, a megfelelő életmód itt is kulcsfontosságú. Az egészség megőrzése és a további problémák megelőzése érdekében szükség van a helyes táplálkozásra, adott esetben az előírt diéta betartására, a rendszeres testmozgásra és a dohányzás mellőzésére.

Az életmódbeli változtatások mellett fontos, hogy szigorúan kövesse az orvosa által előírt terápiát.

medencék diabétesz

Napjainkban szerencsére már szájon át szedhető innovatív készítmények könnyítik meg a cukorbetegek életét.

Ezen kívül minden diabéteszben érintett betegnek javasolt évente elmenni szemészeti vizsgálatra és rögtön felkeresni egy szakembert, ha valami szokatlant tapasztal saját, esetleg családtagjai vagy ismerősei szemével vagy látásával kapcsolatban.