Cukorbetegség (Diabétesz mellitusz) - Betegség ABC - Egészségtüköyaoiorden.hu

Diabétesz mellitusz, A 2-es típusú cukorbetegség

Tartalom

  Ezek a cikkek is diabétesz mellitusz Önt Vannak emberek, akik a szeret hiányára vagy annak elvesztésére fokozott evéssel reagálnak.

  diabétesz mellitusz

  Szeretetéhségüket diabétesz mellitusz érzik. Cukorbetegség ~ Az érelmeszesedés cukorbetegekben gyakrabban és már fiatalabb korban észlelhető, mint a hasonló korú, de cukorbetegségben nem szenvedő egyénekben. A kettes típusú cukorbetegség ~ kialakulását sokan nem is veszik észre. Látható jele alig van, ugyanis a szervezet egy ideig képes ellensúlyozni az inzulinrezisztenciát.

  diabétesz mellitusz

  Elsőként választandó vizsgálat a ~ diagnózisának megállapításához és a betegség monitorozásához. Egyes anyagcsere betegségek esetén is hasznos. Felismerhető vele a cukorbetegség ~illetve ellenőrizhető vele a cukorbeteg vércukorszint je.

  A vércukorszint szabályozásában legfontosabb szerepet betöltő hormonok a vércukorszintet csökkentő inzulin és a vércukorszintet emelő glukagon. Mindkettőt a hasnyálmirigy termeli.

  diabétesz mellitusz

  A 2-es típusú diabétesz ben korábbi elnevezése nem inzulin-dependens ~ vagy felnőttkori diabétesz a hasnyálmirigy inzulintermelése megtartott, sőt, időnként még a szokásosnál is nagyobb mennyiségben termelődik inzulin. A vérben lévő glükóz szőlőcukor szintjének meghatározása. Felismerhető vele a cukorbetegség ~illetve ellenőrizhető vele a cukorbeteg vércukorszintje.

  Cukorbetegség Diabétesz mellitusz Betegség ABC Cukorbetegség Diabétesz mellitusz A hatásos inzulin hiányából fakadó cukoranyagcsere, illetve általános anyagcserezavar. Az inzulint a hasnyálmirigy belsejében lévő ún. Langerhans-szigetek béta-sejtjei termelik, melyek pusztulása következtében az inzulintermelés a szervezetben csökken, vagy megszűnik. A fiatalkori diabétesz általában inzulint igényel, míg a felnőttkorban kialakuló cukorbetegség többnyire diétával, gyógyszerekkel kezelhető.

  Általában szerepel a laboratóriumi rutinvizsgálatok közt. Tudjon meg még többet, kattintson!

  diabétesz mellitusz