A sör jótékony hatásai

Diabetikus sör

Sörkörkép: ezeket a gyümölcsös söröket fogyaszthatod inzulinrezisztensként

Írta: Diabetikus sör Alkoholos? Ízesített vagy hagyományos? Utánajártunk, milyen sört és mennyit ihatnak a cukorbetegek — Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa volt segítségünkre. Nem tiltani szeretnénk!

Természetesen a cukorbeteg eknek sem kell lemondaniuk az alkoholokról, nem mindegy azonban, mit isznak és milyen gyakran.

diabetikus sör fekete moly olaj cukor cukorbetegség kezelésében

Sörfogyasztásnál mindig bele kell számolni a szénhidrát-tartalmat a napi keretbe, valamint érdemes figyelembe venni az energiatartalmat is. A sör vércukorszint növelő szénhidrátokat tartalmaz, ezért fontos, hogy egyen közben valamit.

Ráadásul az alkohol befolyásolhatja a szedett gyógyszereknek és az inzulinnak a hatását.

Milyen sört ihat? A barna sör jobban emeli a vércukorszintet, mint a világos, amely mérsékeltebb vércukor-emelkedést eredményez, ezért inkább a hagyományosból válasszon. Divatos manapság az ízesített sörök fogyasztása. Van például citromos, meggyes, málnás sör, alkoholmentes kivitelben is. Kecsegtetően hangzik, így nyáron főként a citrusfélékkel ízesített sör, azonban aligha találunk cukormentes változatot a boltok polcain.

Sörkörkép: ezeket a gyümölcsös söröket fogyaszthatod inzulinrezisztensként Kiválogattuk és teszteltük a radlereket, és a végén egy bónusz tipp A radlerek, azaz a gyümölcsös sörök egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a sörfogyasztás piacából, hiszen könnyed, frissítő ízűek, alacsony alkoholtartalmúak, nyári melegben tökéletes választásnak bizonyulnak. De inzulinrezisztensként is fogyaszthatóak? Ennek jártunk utána. A sör gyors felszívódásű szénhidrát, mindenképpen számolva, a felszívódásának megfelelő időszakban, és az egyéni érzékenységet figyelembe véve fogyasztható. Az újhullámos radlerek első képviselője, a piacteremtő a Gösser Naturcitrone volt, és gyors ütemben követték a különböző márkák is a példájukat.

Cukorbeteg eknek az ízesített sörök nem javasoltak! Azonban ha házilag ízesítjük félbevágott gyümölcsökkel, pl.

Ízesített vagy hagyományos? Milyen sört ihatnak a cukorbetegek?

Hol a határ? A legjobb, ha nőknél 1, diabetikus sör férfiaknál 2 egység alkoholnál meghúzzák a határt, ami decilitert jelent.

diabetikus sör cukor diéta táblázat

Sör nél tehát elegendő kikérni a pincértől egy pikoló sört. Arra is figyeljen, hogy naponta csak egyszer igyon sört.

Cukorbeteg? Így nem fog ártani a sör - EgészségKalauz

Mit nassoljak a sörhöz? Rostban gazdag, teljes kiőrlésű lisztből készült nassolnivalót ajánlok, például teljes kiőrlésű kekszet vagy ropit — mondja Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa. Szóba jöhet még szelet sajt vagy 1 marék sózatlan mogyoró, illetve dió is.

Szabó Lucia Módosítva: Utánajártunk, milyen sört és mennyit ihatnak a cukorbetegek? Szabó Lucia, dietetikus volt segítségünkre. Nem tiltani szeretnénk! Természetesen a cukorbetegeknek sem kell lemondaniuk az alkoholokról, nem mindegy azonban, mit isznak és milyen gyakran.

Az alkohol meghozza az étvágyat, tehát figyeljen arra is, mennyit eszik, hiszen a túlzott nassolásnak vércukorszint emelkedés lehet a vége. Kiemelten fontos a dietetikus által összeállított egyénre szabott táplálkozás-terápia, amelytől nem szabad eltérni még nyaraláskor sem.

diabetikus sör programok a diabetes kezelésére

Miért éppen sört? Például azért, mert egyes források szerint a komlóban lévő jótékony hatású oxidációs anyagok flavonoidok kedvezően befolyásolhatják a vérzsírszinteket, segíthetnek a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében.

Mindez természetesen mértékletes sörivás mellett értendő.

Milyen alkoholt fogyaszthat a cukorbeteg?

Diabetikus sör italokhoz mérten a sörnek viszonylag alacsony az alkoholtartalma. További jó tulajdonsága, hogy élesztőtartalmánál fogva számos B-vitamin megtalálható benne, amelyek hozzájárulhatnak az idegrendszer optimális működéséhez.

HáziPatika

A sör jócskán tartalmaz káliumot, nátriumban azonban szegény — ezek a tulajdonságai segíthetnek a vérnyomás és a vízháztartás szabályozásában. A rendszeres, de mértékletes sörfogyasztás a vesekőképződés megelőzésében is segíthet — tette hozzá a dietetikus.

Cukorbeteg? Így nem fog ártani a sör

Minden rendben a világossal! A Nébih munkatársai 12 nagyobb üzletlánc kínálatát mérték fel, ahol több mint különböző márkájú vagy típusú sör t találtak.

diabetikus sör 2 típusú diabetes diéta

Végül 14 hazai és 6 külföldi előállítású — egyébként az áruházak kínálatában leggyakrabban látott — sör jutott be a 20 tesztelendő termék diabetikus sör. Ellenőrizték az italok sűrűségét, alkohol- szárazanyag- szén-dioxid és energiatartalmát, erjedési fokát, és a szín megfelelőség vizsgálata sem maradhatott el. Emellett izotóp vizsgálattal diabetikus sör a pótanyag nélküli söröknél, hogy valóban nem tartalmaznak-e mást a négy fő alapanyagon kívül.

diabetikus sör gluténmentes ételek cukorbetegeknek

A vizsgálatok közül kiemelhető az alkoholtartalom ellenőrzése. A Nébih szakemberei sem a laboratóriumi, sem a hatósági ellenőrzéseken nem találtak kifogásolnivalót a 20 dobozos alkoholos italnál — adta hírül a hatóság.