A mindennapi mozgás és az edzések szerepe

Cukorbetegség sport. Cukorbetegség és alkohol

cukorbetegség sport

Van néhány szabály, amire oda kell figyelni. A cukorbetegség sportolással önmagában ugyan nem gyógyítható, de a rendszeres testmozgás segít cukorbetegség sport betegség egyensúlyának beállításában és fenntartásában, a szervezet anyagcsere állapotának normalizálásában, a cukoranyagcsere kiegyenlítettségéhez szükséges normál testsúly elérésében és megtartásában, a szövődmények elkerülésében, javítja a szív- és érrendszer állapotát, előnyösen befolyásolja a koleszterinszintet.

  • Mire figyeljen a cukorbeteg sportolás közben? Mik a veszélyei?
  • Hogyan kezdjen sportolni, ha cukorbeteg?
  • Diabetes and Alcohol - Medtronic Diabetes Magyarország
  • Magas cukor ellen

A cukorbetegség sport normalizálásával párhuzamosan segít a jobb közérzet kialakításában, ezáltal csökkenti a betegségtudatot, javítja az életminőséget. Már napi 15 perc testmozgás javítja az anyagcsere paramétereket, azonban a heti alkalommal végzett perc testedzés még hatékonyabban segíti a vércukorszint tartós optimalizálását.

cukorbetegség sport

A cukorbetegek számára ajánlott mozgásformák életkoronként változnak valamelyest, de az edzettségi állapotnak megfelelően szinte bármi választható.

Legjobbak az állóképességet javító kardiómozgások kevesebb erősítő gyakorlattal.

Mire figyeljen a cukorbeteg sportolás közben? Mik a veszélyei?

Így megfelelő például a gyaloglás, kocogás, nordic walking, úszás, ellipszis tréner, aerobik, kondicionáló torna, módjával pedig izomerősítő torna, a konditermi edzés is. Mikor nem javasolt a sport Néhány dologra azonban figyelni kell.

cukorbetegség sport

Ne kezdjen sportolásba az, akinek vércukorszintje nincsen egyensúlyban tartva. Kezeletlen hipertónia, ismeretlen eredetű szívpanaszok és lázas betegség esetén szintén nem javasolt a sportolás. Az inzulinfüggő cukorbetegeknek figyelniük kell a hipoglikémiára, nekik különösen gondosan meg kell tervezniük az edzést és figyelni a hipoglikémia előjeleire.

cukorbetegség sport

A sportolásba felnőttként kezdők gyakran beleesnek cukorbetegség sport hibába, ezekre a cukorbetegeknek fokozottan kell figyelniük. Így kerülendő minden olyan edzés, ami ötletszerű, hirtelen és rendszertelen, magas intenzitású, túl hosszú vagy túl erős.

#mydiabdays - DIAB Mindennapok: Rendszeres sport és diabétesz

Vigyázni kell továbbá, hogy nem menjenek sportolni éhgyomorra vagy teli hassal, valamint a rosszul beállított inzulinnal vagy gyógyszerrel. A sport elkezdésénél a nagyobb testsúllyal is számolni kell, ez fokozott terhelést jelent az ízületeknek, a keringésnek.

cukorbetegség sport

A sportoláshoz minden esetben megfelelő ruházat szükséges, kiemelt figyelmet fordítva a cipőre. A cukorbetegek perifériás idegrendszere és érrendszere károsodott, aminek következtében megnő a lábon a fekélyek kialakulásának kockázata, ezért komolyan kell venni minden horzsolást, sebet.

cukorbetegség sport