Prima Medica Egészséghálózat

Cukorbetegség örökletes

Tartalom

A cukorbetegség örökölhető?

cukorbetegség örökletes

Diabétesz esetén a szervezet nem termel elegendő inzulint, vagy nem megfelelő az inzulin hatása, ettől megnő a glükóz szintje a vérben. A túl sok glükóz komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Az alábbiakban az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség öröklődési valószínűségeiről olvashat.

cukorbetegség örökletes

Az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásában nemcsak környezeti és életmódbeli, hanem genetikai tényezők is szerepet játszanak, tehát a betegség öröklődhet.

Így azoknál, akiknek a családjában előfordul 1-es típusú cukorbetegség, nagyobb a valószínűsége az öröklődésnek.

cukorbetegség örökletes

Másodfokú rokonság féltestvérek, nagyszülők, unokák, unokatestvérek, nagynénik, nagybácsik esetében kisebb a kockázat. Azonban ha több érintett családtag cukorbetegség örökletes van, különösen, ha több generációból kerülnek ki, a betegség kialakulásának még nagyobb az esélye. A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában is szerepet játszanak környezeti, életmódbeli és öröklődési tényezők. Akinek a családjában előfordult 2-es típusú cukorbetegség, annál szer nagyobb a betegség kialakulásának valószínűsége.

cukorbetegség örökletes

Egyes kutatók szerint nagyobb a kockázat a gyereknél akkor, ha az anyánál diagnosztizáltak 2-es típusú cukorbetegséget. Ha több érintett családtag is cukorbeteg, akkor az öröklődés kockázata még nagyobb.

Neuropátia