Így tehetik tönkre a cukorbetegség szövődményei!

Cukorbetegség mellékhatásai

Így cukorbetegség mellékhatásai tönkre a cukorbetegség szövődményei! Mutatjuk, melyek ezek.

cukorbetegség mellékhatásai

A cukorbetegség egyik következménye, hogy az ételeinkből, italainkból a szervezetünkbe kerülő cukor nem kerül a sejtekhez, hanem túlságosan sokáig a véráramban marad. Ez pedig a szerveink folyamatos károsodásával jár együtt.

A betegség azonban az összes szerv működését hátrányosan befolyásolja, ide értve a szívet, az ereket, az idegeket, cukorbetegség mellékhatásai szemet és a vesét. Ha sikerül a vércukorszintet a normális tartományban tartani, drámaian csökken a szövődmények kialakulásának kockázata, ezért nagyon fontos a megfelelő kezelés. Rövid távú szövődmények A súlyos 2-es típusú cukorbetegség rövid távú szövődményei azonnali beavatkozást igényelnek. Ilyenek lehetnek: Kiugró vércukorszint A vércukorszint számos okból kifolyólag megemelkedhet, pl. Ha Önnek már volt kiugróan magas vércukra, ellenőrizze gyakran a vércukorszintjét és figyeljen a magas vércukorszintet jelző tünetekre: a gyakori vizelésre, a fokozott szomjúságra, a szájszáradásra, a homályos látásra, a fáradtságra és az émelygésre.

A kezeletlen diabétesz meglepően rövid idő alatt tönkreteheti a cukorbetegség mellékhatásai, a vesénket, a szemeinket egyaránt. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a cukorbetegség gyakran más problémákkal, például elhízássalmagas vérnyomással vagy magas koleszterinszinttel is együtt járhat, ezek a betegségek pedig csak tovább növelik ezeknek a súlyos szövődményeknek a rizikóját.

Erektilis diszfunkció ED, merevedési zavar Az ED okai Az ED diagnosztizálása Az ED kezelése Erektilis diszfunkció ED, cukorbetegség mellékhatásai zavar A cukorbeteg férfiak egy részénél a szexuális együttlét során nem alakul ki merevedés, vagy ha kialakul, akkor nem tart elég hosszú ideig ahhoz, hogy szeretkezni tudjon. A legtöbb férfi időről időre szembesül az impo­tencia problémájával, különösen a kor előrehaladtával. Ha a probléma három hónapig vagy annál tovább áll fenn, merevedési zavarról, vagyis erektilis diszfunkcióról ED beszélünk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezek a férfiak nem képesek közösülni.

A cukorbetegség például akár négyszeresére is növelheti a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának rizikóját: a diabéteszeseknél sokkal gyakoribbak a szívroham, a szívelégtelenség és az érszűkület, ráadásul ezek a fiatalabbaknál is jelentkezhetnek. A túlságosan magas vércukorszint károsíthatja az erek belső falát, gyorsíthatja a zsírokból és koleszterinből álló plakkok kialakulását, ezzel pedig lelassíthatja, akadályozhatja, sőt akár teljesen el is zárhatja a vér útját.

Magyar Diabetes Társaság

A kezeletlen cukorbetegség az egész szervezetünket károsítja Forrás: EgészségKalauz Szintén nagyon súlyos problémát okozhat a vesében a cukorbetegség, mert cukorbetegség mellékhatásai azokat a mikroszkopikus méretű "szűrőket", melyek nem engedik, hogy dohányzás és cukorbetegség a fehérjék távozzanak a szervezetünkből.

Idővel aztán ezek a szűrők teljesen tönkre is mehetnek, vagyis a vesék már nem lesznek képesek ellátni a feladatukat. Zsibbadnak, viszketnek az ujjai: a cukorbetegség tünete A cukorbetegség egyik leggyakoribb következménye az úgynevezett neuropátiavagyis az idegek sérülése.

cukorbetegség mellékhatásai

A magas vércukorszint károsíthatja az cukorbetegség mellékhatásai ingerületátvivő képességeit, a vérerekre gyakorolt hatása miatt pedig előfordulhat az is, hogy az oxigénben és tápanyagokban gazdag vér egyszerűen nem jut el az idegek sejtjeihez, melyek így károsodhatnak, sőt teljesen el is pusztulhatnak. A perifériás cukorbetegség mellékhatásai károsodása számos formában jelentkezhet, attól függően, hogy épp mely területen lévő idegek sérültek.

Jellegzetes kísérő tünete például cukorbetegség mellékhatásai cukorbetegségnek a végtagok, ujjak, lábujjak égő, viszkető fájdalma, kisebb-nagyobb területek érzéketlensége, zsibbadása.

Az idegrendszer és a keringés károsodásai pedig a sebek, sérülések nehezebb gyógyulásához, az elfertőződés fokozott rizikójához vezetnek, így a cukorbetegek esetében sajnos az amputáció kockázata is megnő.

Így tehetik tönkre a cukorbetegség szövődményei!

Az idegrendszer sérülései emellett bélrendszeri panaszokhoz, látási cukorbetegség mellékhatásai, gyakori szédüléshez is vezethetnek. A férfiak esetében a cukorbetegség a merevedési zavarok rizikóját is jelentősen növeli.

Ínybetegségek és fogbajok - a cukorbetegség szövődményei Azt már a kisiskolások is jól tudják, hogy a túl cukorbetegség mellékhatásai cukros étel tönkreteheti a fogainkat. Azonban a magas vércukorszint közvetetten is hat a száj egészségére, például azért, mert befolyásolhatja a szervezetünk védekezőképességét, így az nehezebben küzd meg az esetleges fertőzésekkel.

Emiatt a szájban található baktériumok könnyebben elszaporodhatnak, megnő a fogszuvasodása fogkőképződés, az ínygyulladás, az ínyvérzés rizikója.

cukorbetegség mellékhatásai

Egy idő után pedig az íny, illetve az alatta lévő szövetek olyannyira károsodhatnak, hogy az akár a fogak kihullásához is vezethet. A cukorbetegeknél ráadásul sokkal nagyobb a kellemetlen, fájdalmas szájpenész, szájgombásodás kialakulásának rizikója.

Cukorbetegség

A cukorbetegség meglepő tünetekkel is járhat. Olvasson tovább! Vakságot is okozhat a cukorbetegség! A cukorbetegség rendkívül súlyos, visszafordíthatatlan károsodásokat okozhat a szemünkben is. Például károsíthatja a retinátnöveli a zöld és a szürkehályog kialakulásának rizikóját is, sőt a látásért felelős idegeket is tönkreteheti.

cukorbetegség mellékhatásai

Ennek következménye nemcsak a fokozatosan romló látás lehet, hanem például az is, hogy a beteg szeme egyre nehezebben igazodik a környezet változásaihoz pl. A cukorbetegeknél sajnos jelentősen nagyobb a látás teljes elveszítésének rizikója a nem diabéteszesekhez képest.

cukorbetegség mellékhatásai

Forrás: EgészségKalauz.