Diabéteszes láb: a helyes lábápolás szabályai

Cukorbetegség lábápolás

A cukorbetegség szövődményeként neuropátia vagy érszűkület alakulhat ki. Ennek következtében sérül a láb cukorbetegség lábápolás vagy vérellátása. E miatt a bőr szárazabbá, sérülékenyebbé, bakteriális vagy gombás fertőzéseknek sokkal inkább kitetté válik.

A probléma jelentősebb, mint elsőre gondolnánk, hiszen ma hazánkban az amputációk több, mint felét a cukorbetegség szövődményeként kialakult neuropátia miatt végzik. Enyhébb állapotban az idegkárosodás hatására a láb érzéketlenné válik, ok nélkül zsibbad, a járás bizonytalan lesz.

Csuth Ágnes, családorvos A száraz bőr komoly veszélyforrást jelenthet, hiszen a hámréteg fontos védőfunkciót lát el a fertőzések megelőzősével kapcsolatosan, így ennek sérülése, akár apró sérülések formájában is behatolási kaput jelent a kórokozóknak. A láb tisztítása A lábat naponta kell kíméletesen mosni, mely után az ujjközöket minden esetben gondosan szárazra kell törölni, megelőzve a gombák megtelepedését. A lábak tisztításánál a cukorbetegség lábápolás ne legyen túl forró, mert ez is sérülések kialakulásához vezethet. Könyökével ellenőrizze a víz hőmérsékletét! A törölközővel ne dörzsölje erősen a lábát, csak óvatosan itassa fel a vizet, mert ez a hámréteget felsértheti.

Néha megmagyarázhatatlan fájdalmat, égő érzést, lüktetést érez a beteg, pedig a lába nyugalomban van. Néha pedig éppen a fájdalom hiánya a probléma.

A problémák kialakulása

Lehet, hogy a beteg nem vesz észre egy sérülést, mivel az idegkárosodás miatt a lába érzéketlen. Ezért nagyon fontos a napi rendszerességgel végzett lábellenőrzés és legalább évente egy orvosi felülvizsgálat akkor is, ha nincsenek panaszok. A betegség első jele lehet, ha a beteg nem érzékeli megfelelően a tapintást, vagy kórosan megváltozott a láb formája.

cukorbetegség lábápolás

Vérkeringési zavarra utalhat, ha a lábon az erek pulzálása nem tapintható. Az idegkárosodás önmagában nem okoz sebet, fekélyt, de a rossz vérellátású szövetek viszont már könnyebben károsodnak, seb keletkezik, és e sebek elfertőződhetnek. A legjellemzőbb, hogy a saját testsúlyunk okoz a lábon, különösen a lábfej első részén, az ujjak mögötti területen sérülést.

cukorbetegség lábápolás

A cukorbetegség lábápolás bizonyos fázisaiban ugyanis nagyon nagy nyomás nehezedik e területre, amit egy egészséges láb gond nélkül elvisel, de neuropátia esetén sebek keletkezhetnek.

Ezért kell figyelünk: a harántboltozat barna nádcukor cukorbetegeknek előláb kiszélesedése és a hosszboltozat süllyedésére lúdtalpa bütykökre porcos — később elcsontosodó — lerakódások az ujjak ízületeina kiálló lábközépcsontra, a talpi zsírpárna elvékonyodására, az ujjak közti izmok sorvadására, és a kalapácsujjra.

Ilyenkor a lábujj alappercét hajlító és feszítő izmok egyensúlya megbomlik, az alapperc kiemelkedik, a középperc pedig lesüllyed, felvéve így a kalapács alakot.

cukorbetegség lábápolás

A kalapácsujj esetén tehát az ujj felfelé hajlik a középízületből. Ha ezek az elváltozások egy cukorbetegnél alakulnak ki, akkor a kóros nyomásváltozás kisebesedéssel fenyeget.

cukorbetegség lábápolás

Azonban nemcsak az érzőidegeik károsodnak, hanem a mozgató idegek is, ami miatt a lábizmok és szövetek is sorvadnak. Sajnos azonban sokszor előfordul, hogy a beteg nem cukorbetegség lábápolás a diabéteszéről, és csak a szövődményekből derül ki, mi a betegsége. Vagyis, ha valaki ilyen deformitást vagy nem gyógyuló sebeket vesz észre a lábán, forduljon orvoshoz!

Diabéteszes láb kezelése - Cukorbetegközpont

Az autonóm cukorbetegség lábápolás károsodása miatt csökken vagy megszűnik a láb verejtékezése is, és kiszárad a bőr. Ezért repedezetté válik, és ezek a mikrosebek ajtót nyitnak a baktériumok előtt.

Ugyancsak az autonóm idegrendszer megbetegedésének következménye, hogy az erek nem tudnak a hőmérsékletre reagálva szűkülni vagy tágulni, vagyis romlik a láb vérkeringése, puffadttá, vizenyőssé válik. Bár a betegség neve diabéteszes cukorbetegség cukorbetegség lábápolás, de cukorbetegség lábápolás függetlenül bizonyos tünetek a kézen is megjelenhetnek.

A kezek is zsibbadhatnak, itt is kialakulhat izomsorvadás. Az idegkárosodás ugyanis az idegrost pusztulásából fakad.

cukorbetegség lábápolás

Az ülőideg rostja nagyon hosszú, magja a gerincvelőben van, és lábujjunk végéig tart. Ezért nagyon esendő, és a lábfej felől kezd károsodni.

Diabéteszes láb tünetei

A panaszok zokniszerűen az ujjak végénél a legerősebbek, és felfelé csökkennek. A károsodás mértékétől függ, hogy milyen magasra terjed a fájdalom.

A lábszár cukorbetegség lábápolás viszont az érszűkület gyanúját veti fel elsősorban, amely nem kizárólag csak cukorbetegeknél jelentkezik. Az elfertőzött sebek következménye lehet az amputáció, melynek valószínűsége függ a seb elhelyezkedésétől, mélységétől, az érszűkület hiányától vagy meglététől, az idegkárosodás fokától.

Általánosságban jellemző, hogy a cukorbetegek apró, felületes sebei — akár egy cipő okozta vízhólyag — nem úgy gyógyulnak, mint az egészségeseknél. Náluk ezek egyre nagyobbak és mélyebbek lesznek. Áttörik cukorbetegség lábápolás bőr rétegeit, és elérik a mélyebben lévő szöveteket, majd csontvelőgyulladást is okozhatnak.

cukorbetegség lábápolás

Tegyen meg mindent a diabéteszes láb megelőzése érdekében! Mérje rendszeresen és tartsa a céltartományban a vércukor, a HbA1c és a vérzsír szintjét!

Lábápolási tanácsok cukorbetegeknek

Őrizze meg a normál testsúlyát! Mozogjon rendszeresen! Hirdetés Mit ajánlunk?

 • Közepes kezelés cukorbetegség
 • Cukorbetegség szaga
 • Cukorbetegség és az ischaemiás szívbetegség kezelésére
 • Komplex cukorbeteg lábellátás
 • Legyőzte szem cukorbetegség kezelésében
 • Lábápolás - Útmutató cukorbetegeknek - Wörwag Pharma
 • Homoktövis tea mire jó

A cukorbetegek lábának száraz, repedezett bőrét kiválóan ápolja a Milgamma® lábápoló krém. Segít bőre nedvességtartalmának megőrzésében. Szín- illat- és tartósítószer-mentes krém, amely vény nélkül kapható a patikákban.

Diabéteszes lábápolás - Pap Izabella Lábcentrum

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Értorna-gyakorlatok Végezze az alábbi gyakorlatsort mindennap. Egy-egy gyakorlatot ismételjen tízszer! Helyezze talpát a talajra, és emelje fel lábujjait!

 • Újdonságok az 1. típusú diabetes mellitus kezelésében
 • Arany cukorbetegség kezelése
 • Fájdalom a lábak diabetes mellitus
 • Diabéteszes láb: a helyes lábápolás szabályai - Meggyógyulnék blog
 • Cukorbetegség végtagzsibbadás
 • Magyar Diabetes Társaság On-line
 • A megfelelő lábápolás cukorbetegeknek - Wörwag Pharma
 • Hasnyálmirigy cukorbetegség kezelésének