Újszeged Egészségközpont

Cukorbetegség idegkárosodás

Ennek egyik oka, hogy sajnos manapság is gyakran a cukorbetegségre már csak a szövődmények hívják fel a figyelmet, pedig akár évtizedek óta fennáll a cukoranyagcsere zavara. Másik ok, hogy a cukorbetegség a fejlett gyógyszeres és inzulinkezelésnek köszönhetően melynek során a vércukor csökkentés a célma már jól kezelhető, sokszor több évtizede kezelt betegeket gondozunk, akiknek lehetőségük van kései szövődmények kialakulásra.

Enyhe tünetek, komoly baj

Az idegkárosodásra és annak szűrésére azért is egyre nagyobb figyelmet fordítunk, mert a legutóbbi tudományos eredmények azt mutatják, hogy azon páciensekben, akiknél kialakul akár tünetmentes neuropathia, azok fokozottan veszélyeztetettek az egyéb szív-érrendszeri szövődményekre is.

Ezen eredményeket alátámasztja a Diabetes Centrum klinikai diabetológusainak nemzetközileg is elismert tudományos munkája, melyet nemcsak tudományos közleményekben, kongresszusokon publikálnak, hanem könyvkiadásra is sor került.

cukorbetegség nem a hagyományos kezelés diabétesz elleni gyógyszer

Ezen korszerű tudás birtokában a neuropathia szűrésen kiemeltek hamarabb kerülhetnek további vizsgálatokra pl. A tudomány mai állása szerint a közel normális vércukorszint normoglikémiás állapot megelőzi, de legalábbis késlelteti a microangiopathias kisereket érintő szövődményeket, gátolja azok progresszióját. Ez azt jelenti, hogy akár a kései stádiumban felfedezett diabetes szövődményeinek rosszabbodása is lassítható a megfelelő anyagcsere beállításával, illetve a szövődmények célzott kezelésével.

NEUROPATHIA (idegkárosodás) - Diabetes centrum

A macroangiopathias nagyereket érintő szövődmények megelőzése csak a kiváltó okok komplex kezelésével lehetséges. A diabeteses idegkárosodás neuropathia a neuropathiák harmadáért felelős, így igen gyakori, hogy ez cukorbetegség idegkárosodás szövődmény hívja fel a figyelmet a cukorbetegségre.

kezelése lada cukorbetegség kezelése fogínygyulladás cukorbetegségben

Az idegkárosodás típusos tünetei közé tartozik, hogy a hőérzet, a fájdalom, a vibráció vagy a tapintás érzése csökken, vagy ki is esik.

Emiatt előfordul, hogy a páciens nem veszi észre a sebek, fekélyek kialakulását a lábán.

Mielőbb forduljon szakemberhez, ha tüneteket tapasztal

Gyakori a bizonytalan járás, lábzsibbadás, bizsergés érzése a lábon. Ezek a tünetek érdemben nem visszafordíthatóak, így a legfontosabb a lehető leghamarabb felfedezni a diabetest és a neuropathiát.

Ennek egyszerű fájdalommentes lehetősége a Cukorbetegség idegkárosodás vizsgálat, mely az Újszeged Diabetes Centrumban előzetes időpont-egyeztetést követően mintegy 30 perc alatt elvégezhető.

Tünetek Kezelés A diabéteszes neuropátia az idegek károsodását jelenti.

Amennyiben igazolódik ilyen eltérés, mind a diabetológus, mind a neurológus javasolhat a tüneteket enyhítő kedvezményes gyógyszeres kezelést. A Neurometer olyan diagnosztikus készülék, mely alkalmas mindhárom szenzoros rosttípus egyidejű, specifikus, számszerű eredményt adó egyszerű vizsgálatára.

Mi okozza diabéteszesetén az idegkárosodást és a diabéteszes lábat?

A vizsgálat a bőrön keresztül történő elektromos ingerlés során az áramérzet küszöbérték meghatározásán alapul. Az áramerősséget cukorbetegség idegkárosodás addig növeljük, míg a vizsgált személy az impulzust megérzi, majd addig csökkentjük, amelyen már nem kezelés fokhagymás citromos cukorbetegségben ki áramérzetet, bizsergést. A vizsgálatot mind a felső, mind az alsó végtagon elvégezzük 3 frekvencián 2 kHz, Hz, 5 Hz.

A magas frekvencián nyert adatok a nyomásérzés és a vibrációs ingerküszöb értékére adnak információt, így a vastag rostok funkcióját tükrözik.

Az alacsony frekvencián nyert értékek a hőérzetet vizsgáló módszerek eredményével vannak összefüggésben, így a vékony rostok működésről nyújtanak információt. A normális tartomány feletti értékek kései érzékelésre utalnak, tehát az idegrostok csökkent működésére figyelmeztetnek.

A diabéteszes neuropátia előfordulása

A normálértékek alatti eredmények túlérzékenységre utalnak. A Neurometer így információt ad a vékony, nem myelinhüvellyel borított, fájdalomérzetet közvetítő idegrostok számszerű megítélésére.

Porochnavecz Marietta Módosítva:

Erre azért is cukorbetegség idegkárosodás nagyobb figyelmet fordítunk, mert a legutóbbi tudományos eredmények azt mutatják, hogy azon páciensekben, akiknél kialakul akár tünetmentes neuropathia, azok fokozottan veszélyeztetettek az egyéb szív-érrendszeri szövődményekre is. Ezen korszerű tudás birtokában a neuropathia szűrésen kiemeltek hamarabb kerülhetnek kardiológiai, neurológiai, nephrológiai gondozásba és így elkerülhetik a fatalis következményeket.

Hogyan előzhető meg az idegkárosodás?

A szövődmények ellátása általában több orvosi szakma együttműködését igényli. Az Újszeged Diabetes Centrumban ez az interdisciplinaris ellátás egyedülálló, mert mind tudományosan, mind a klinikai gyakorlati orvoslásban kiemelkedő szakorvosok állnak rendelkezésükre.

A Diabetes Centrumban előzetes egyeztetés után néhány óra alatt elvégeztethetőek az évente javasolt komplex szövődményszűrő vizsgálatok.

  1. A cukorbetegség okozta idegkárosodás megállítható
  2. Izomgyengeség: mi okozhatja?
  3. Diabéteszes neuropátia tünetei és kezelése - HáziPatika
  4. Magyar Diabetes Társaság On-line
  5. A cukorbetegség okozta idegkárosodás megállítható Szerző: Neuropathia Központ Az idegkárosodás neuropathia a cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődménye.
  6. Kókuszreszelék cukorbetegeknek

Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Weboldalunk böngészésével Ön beleegyezik a cookie-k használatába.

bőr viszketés kezelése a 2-es típusú cukorbetegséggel zeller gyökér diabétesz kezelésében

További információ itt.