Cukorbetegeknek kenyér, Jó hír a cukorbetegeknek - Megváltozik sok kenyér összetétele
Létrehozva: A betegség kontrollálásában óriási szerepet kap a megfelelő táplálék, mivel a vércukorszint csak annak fogyasztásával tartható a kívánatos intervallumban.
A három legfőbb emberi tápanyag között ott vannak a szénhidrátok is, amelyek rossz hatással lehetnek a vércukorszintre.
Jó hír a cukorbetegeknek- megváltozik sok kenyér összetétele
Ezért az egészséges étkezés egyik alapvető feladata a hasznos szénhidrátbevitel. A diabéteszes betegeknek elsősorban teljes kiőrlésű kenyeret érdemes fogyasztaniuk Magyarországon öt-hatszázezer ismert cukorbeteg él.
Legalább 75 százalékuk túlsúlyos. A többletsúlyukat túlnyomórészt évekkel, évtizedekkel a cukorbetegség kialakulása előtt szedték fel, s amelynek a kialakulásában a fölös kilók döntő szerepet játszottak.
Az élelmiszereknek a vércukorszintre gyakorolt hatását az úgynevezett glikémiás index GI határozza meg. Alacsony indexűek a zöldségek, a diófélék, a húsok, a bogyós gyümölcsök, míg a legtöbb gyümölcs és a teljes kiőrlésű gabonafélék közepes értéket mutatnak.
- A legjobb kenyér a cukorbetegek számára
- Cukorbeteg diétája
- Jó hír a cukorbetegeknek- megváltozik sok kenyér összetétele
Magas a glikémiás indexe van például a fehér kenyérnek és a cukornak, ezért a diabétesz-diétát követőknek alternatív ételek után kell nézniük. Olyan kenyérfélék, amelyek lenmagot, chia-magot, korpát vagy zabot tartalmaznak, jól helyettesíthetik a fehér kenyeret és sokkal egészségesebbek.
A teljes kiőrlésű kenyerek összetevői között zab, quinoacukorbetegeknek kenyér, teljes kiőrlésű búza, barnarizs, korpa és árpa cukorbetegeknek kenyér. Ezeknek nem csak a GI-je alacsony, de számos fontos tápanyag is megtalálható bennük, például cink, E-vitamin és fehérje.