Cukoralkoholok

Cukor alkohol. Tudjon meg mindent a cukoralkoholokról - ENDOKRINKÖZPONT

Cukoralkoholok

HáziPatika Ilyenkor természetesen cukor alkohol előtérbe kerül az alkoholfogyasztás is, amely azonban egy cukorbetegtől gondos körültekintést igényel. Részletek itt.

diabétesz kezelésére izrael vélemények

Az alkoholfogyasztás igen megosztó kérdés a cukorbetegek esetében, hiszen sokan úgy gondolják, teljes mértékben száműzniük kell az életükből ezeket az italokat. Mint azt Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa elmondta, valójában diabétesz fennállása esetén sem tilos a pohár fenekére nézni, feltéve, ha a beteg ügyel arra, hogy miből és mennyit iszik, illetve mit fogyaszt mellé.

A mérsékelt cukor alkohol hirtelen vércukorszint-emelkedést okoz, míg a huzamosabb idejű, nagy mennyiségű italozás veszélyes mértékben lecsökkentheti azt, ugyanis gátolja a máj glükózkibocsátását.

5 lépés, a Szorongás + a Pánik megszüntetéséhez

Fontos szempont továbbá, hogy az adott ital tartalmaz-e cukrot, illetve hogy mennyi a szénhidráttartalma. Egy cukorbeteg számára cukor alkohol nem mindegy, milyen típusú alkoholt fogyaszt h i r d e t é s A likőrök, koktélok, pálinkák, édes borok és pezsgők nagy része igen cukros, ezért ezeket tanácsos elkerülni, mivel először gyorsan megemelik a vércukorszintetamely viszont azután hirtelen túlzott mértékben is lezuhanhat.

Az alkohol így hat a cukorbetegekre

Egy pohár jó minőségű - nem édes - bor vagy száraz pezsgő azonban megengedett, sőt bizonyos mértékben még jót is tesz a vércukor szintjének. Egy több hónapig folyó tanulmány bizonyította, hogy hosszú távon az éhomi vércukor jelentősen csökkenthető napi egy deciliter száraz vörösbor ebédre vagy vacsorához cukor alkohol elfogyasztásával.

Cukor alkohol pedig a sörfogyasztást illeti: mindig számoljuk bele az ital magas szénhidráttartalmát a napi keretbe, valamint érdemes figyelembe venni az energiatartalmat is. Együnk mellé valamit!

A cukorra remek alternatívát kínálnak az úgynevezett cukoralkoholok, de mik ezek? Varga Dóra, a Budai Edonkrinközpont dietetikusa szerint a cukoralkohol neve igen megtévesztő, ugyanis a hagyományos értelemben vett cukorhoz, alkoholhoz nincs közük. A cukoralkoholok olyan többértékű alkoholok, melyek úgy jönnek létre, hogy szénhidrátokból vonnak el oxigént. Ezek az anyagok a természetben is előfordulnak, de mesterségesen is előállíthatók.

Az alkohol gátolja a máj glükózkibocsátását, ezért a túlzott mértékű bevitel könnyen hipoglikémiához vezethet, főleg, ha nem eszünk mellé semmit. Fontos tehát, hogy az alkoholfogyasztás étkezéshez kötötten cukor alkohol. Legjobb, ha rostban gazdag, teljes kiőrlésű lisztből készült nassolnivalót fogyasztunk, például teljes kiőrlésű kekszet vagy ropit.

diabetes kezelés apple ecet

Óvatosan a mozgással! Cukor alkohol bulikban, fesztiválokon nyúlnak főleg alkoholhoz, amikor az embert sokszor elkapja a tánchangulat. Az intenzív mozgás - kellő odafigyelés nélkül - önmagában is megnövelheti a hipoglikémia esélyét.

Ha azonban alkoholt fogyasztott a beteg, akkor ennek rizikója még nagyobb, ezért ilyenkor vagy kerüljük a túlzott fizikai aktivitást, vagy figyeljünk nagyon oda a vércukorszintünk gyakori ellenőrzésére.

a diabetes miokardiális infarktus